Primăria Bistrița și MIS Grup încep dansul în bătălia de 10 mil. euro pentru lucrările pe axa Winmarkt-Han

Primăria Bistrița și MIS Grup încep dansul în bătălia de 10 mil. euro pentru lucrările pe axa Winmarkt-Han

Lupta se încinge în licitația pentru lucrările de reconfigurare și modernizare a traseului de la Winmarkt la Han (în Bistrița), o investiție estimată la 48,4 mil. lei. Primăria, ca beneficiar, cere companiei MIS Grup un “plan de management al firmei”, iar avocații constructorului spun că această pretenție excede legea și apelează la CNSC.

În evaluare sunt în acest moment ofertele DIMEX 2000 Company și MIS Grup. “Îngrijorată” că MIS Grup derulează în paralel o mulțime de lucrări mari în municipiu (Linia Verde, Liviu Rebreanu, Liceul Industrial, Strada Ghinzii etc), Primăria spune că vrea să fie sigură că, în cazul în care va câștiga licitația, firma va reuși să ducă la capăt aceste lucrări. Capacitatea constructorului a fost însă detaliată în ofertă, alături de partenerii de asociere, iar pretenția Primăriei de a primi din partea firmei un plan de management nu este tocmai legală – spun și juriștii contactacți de BistritaBusiness.ro.

 „În situația în care firma dumneavoastră va fi declarată câștigătoare și ținând cont că aveți încheiate cu Municipiul Bistrița mai multe contracte de lucrări a căror execuție este în derulare, vă solicităm să prezentați un plan de management al firmei privind gestionarea contractelor de lucrări încheiate cu Municipiul Bistrița privind asigurarea resurselor profesionale, tehnice, materiale, utilaje pentru fiecare contract pe care-l aveți încheiat cu Mun. Bistrița, ținând cont de responsabili cheie desemnați pe fiecare contract, de termenele de execuție și suprapunerea perioadei de execuție a acestor contracte.” – spunea Primăria, acum câteva zile, în data de 26 iulie, într-o solicitare adresată MIS Grup.

În 2 august a.c., constructorul s-a adresat CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), unde a cerut anularea cererii de clarificare a Primăriei.

Avocații MIS Grup susțin că “solicitarea excede obiectul contractului ce face obiectul procedurii de atribuire” și că “solicitarea de prezentare a unui plan de management al societății privind gestionarea altor contracte decât cel ce face obiectul procedurii este o cerință ce excede cadrul normative antemenționat”. În plus, solicitarea excede cerințele documentației de atribuire, pentru că beneficiarul nu poate adăuga criterii care nu se regăsesc în caietul de sarcini al licitației. Mai mult, o astfel de solicitare favorizează competitorul din licitație, în speță DIMEX 2000 Company. În final, avocații vin cu exemple din jurisprudența europeană, situații similare rezolvate de instanța Curții de Justiției a Uniunii Europene.

Inițial, patru mari constructori bistrițeni și-au construit asocieri pentru a depune oferte în licitația organizată de Municipiul Bistrița: Dimex, Mis Grup, Îndemânarea și Frasinul.

Vorbim de Lotul 1 al licitației, care vizează realizarea de benzi dedicate transportului public; realizarea pistelor pentru bicicliști (4,6 km); reabilitarea trotuarelor (4,4 km); realizarea unui sistem rutier nou la partea carosabilă pe coridorul de transport (2,3 km); realizarea unui pasaj pietonal subteran pe Bulevardul Decebal; iluminatul public cu sistem de telegestiune; modernizarea stațiilor de transport public existente (10 la număr); realizarea de sisteme de monitorizare video bazat pe instrumente inovative și eficiente de management pentru siguranța și protecția cetățenilor. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4.- Sprijinirea dezvoltării urbane – Prioritatea de investiții 4.1.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*