Proprietăți ale Gomar Lux scoase la vânzare de bancă pentru 6,6 mil. lei

Proprietăți ale Gomar Lux scoase la vânzare de bancă pentru 6,6 mil. lei

Banca Transilvania a scos la vânzare terenul, hala și clădirea administrativă aparținând SC Gomar Lux, aflată în procedură de faliment, la un preț de 6,6 milioane de lei. Proprietatea, situată la ieșire din Viișoara, e formată din teren (12652 mp) și construcții (4467 mp).

Banca Transilvania este doar unul dintre creditorii afacerii Gomar Lux, gestionate două decenii de familia Gorea, cu o creanță de cca. 13,6 milioane lei, potrivit planului de reorganizare a societății pe care l-a propus inițial administratorul. Totalul datoriilor, conform aceleiași surse, era în 2016 de peste 41 milioane lei. Statul roman prin ANAF, de exemplu, are de recuperat la data de 30 iunie 2017 cca. 8,7 milioane lei, Electroplast SA peste 4 milioane lei, Rompetrol Downstream – 2,5 milioane de lei, Prysmian Cabluri şi Sisteme – 1,6 milioane lei, Iproeb – 1,1 milioane lei. Lista continuă cu alte persoane juridice și fizice.

Punct și de la capăt

Firma Gomar Lux a intrat în insolvenţă în anul 2014. Înfiinţată în 1992 ca societate pe acţiuni (Gavril Gorea – 35% din capitalul social al societăţii, Marcela Gorea – 35%, Sorin Gorea – 10%, Ioan Gorea -10%, Valer Ţanc -10%), firma a activat timp de peste 20 de ani în piața de distribuție a cablurilor și conductorilor electrici, bandă zincată, tuburi PVC, folie avertizoare electrică, aparataj electric, etc. Proprietarii ei s-au ocupat şi de vânzarea de carburanţi prin stația proprie în parteneriat cu Rompetrol, de construcții, dar și de turism, prin intermediul complexului hotelier Gomar Lux SA care are hotel şi restaurant, piscină, sală de conferinţe, sală fitness, saună, teren tenis cu nocturnă. Cauza declinului, potrivit foștilor administrator, a fost criza globală care a dilatat termenele de încasare a sumelor datorate de către clienţii societăţii. O alta cauză a fost aceea că o mare parte dintre partenerii companiei au intrat în incapacitate de plată, şi ulterior în insolvenţă, lucru care a dus la neîncasarea unor sume importante de bani, fiind astfel destabilizat şi cash-flow-ul, dar şi BVC-ul societăţii. În perioada de insolvenţă, Gomar Lux a încercat să se redreseze găsind noi modalităţi de dezvoltare, extinzându-şi activitatea prin producţia de tamburi, precum şi distribuţia şi comercializarea cablurilor şi conductorilor electrici, bandă zincată, tuburi PVC, tuburi flexibile, folie avertizoare electrică, aparataj electric etc. Redresarea nu a reușit, a venit falimentul, însă familia Gorea a luat-o de la capăt crescând noi afaceri, cum ar fi Belgodi SRL, stație de betoane, cu afaceri de 19,7 milioane lei în 2016, sau GE VOLT Electric, firmă de instalații electrice, un business de 12,7 milioane lei în 2016. Creditorii fostei Gomar Lux recuperează în acest moment ce se mai poate recupera din punct de vedere legal.

Categories: Business in top

About Author