Silvania International Prod pregătește o investiție-gigant, de peste 132 milioane lei
Compania Silvania International Prod, fondată de antreprenorul Emil Iugan, pregătește o investiție-gigant de 132,3 milioane lei.
Firma lucrează la acest proiect de aproape cinci ani, în colaborare cu ift Rosenheim (Germania), unul dintre cele mai bine cotate institute care se ocupă de cercetare, testare și certificare în domeniului produselor destinate construcțiilor. “Vom deschide o unitate de producție nouă care va realiza semifabricate destinate construcțiilor din lemn. Vorbim despre structuri CLT (cross-laminated timber), panouri tip sandwich presat, din cherestea, produse pe care România le importă în acest moment din alte țări” a explicat, pentru BistrițaBusiness.ro, Virginia Fărcaș, managerul companiei. “Industria construcțiilor din lemn crește constant, iar aceste panouri/structuri sunt foarte căutate. De pildă, în nordul Europei, clădiri de 17-18 etaje sunt construite cu aceste produse, în condiții maxime de siguranță și confort. Avantajele folosirii acestor structuri sunt în primul rând rapiditatea construcției, costurile reduse, rezistența în timp, un confort termic mai bun și impactul pozitiv asupra mediului” a explicat Virginia Fărcaș.
Un proiect la care s-a lucrat cinci ani
Pentru proiectul noii fabrici, Silvania International Prod a depus o solicitare pentru obținerea unui ajutor de stat, în valoare de 54,7 milioane lei (cca. 40% din valoarea totală), diferența până la 132,3 milioane lei urmând a fi suportată de companie. Potrivit Virginiei Fărcaș, proiectul are șanse mari să fie aprobat pentru finanțare, „pentru că nu are niciun punct slab”. „Am muncit 5 ani la el, echipa noastră, alături de specialiștii din Rosenheim, alături furnizori de echipamente, alături de diverși consultanți. Suntem o companie cu capital românesc, avem o istorie, avem un număr de angajați și vom crea noi locuri de muncă. Sperăm că la rectificarea de buget, așa cum a promis ministrul Finanțelor, vor fi alocate sume pentru proiectele eligibile din schema de ajutor de stat, iar noi vom fi acolo!”, a mai spus managerul Silvania International Prod.
Ministerul Finanțelor a promis bani la rectificare
Sesiunea de înregistrare a cererilor de acord pentru finanţare a fost deschisă la 10 septembrie 2018, cu un buget alocat de 614 milioane de lei. Anterior, Guvernul a aprobat o serie de modificări prin care s-a instituit regula potrivit căreia vor fi analizate toate cererile de acord pentru finanţare depuse. Pentru toate proiectele de investiţii care vor fi eligibile vor fi asigurate sumele necesare din bugetul alocat în prezent plus sumele suplimentare la rectificarea bugetară, respectiv prin legea anuală a bugetului. De asemenea, s-a făcut o diminuare a plafonului minim al proiectelor de investiţii pentru a fi eligibile, de la 3 milioane de euro la 1 milion de euro. Deocamdată, din cele 46 de cereri depuse, au fost selectate 9 proiecte cu o valoare totală de 1,3 miliarde de lei, pentru finanţarea cărora a fost aprobat ajutor de stat în valoare de 491,2 milioane de lei. Din cele 9, trei sunt ale grupului TeraPlast din Bistrița.