TERAPLAST a inaugurat ieri prima fabrică românească din străinătate, după 1990

TERAPLAST a inaugurat ieri prima fabrică românească din străinătate, după 1990

Grupul TERAPLAST, cel mai mare procesator de PVC din România, a inaugurat ieri oficial fabrica Terasteel din Serbia. În luna iunie, grupul de firme din Bistrița, controlat de clujeanul Dorel Goia, a achiziționat producătorul de panouri sandwich Interlemind din Serbia, pentru 4,3 milioane de euro.

“Evenimentul marchează inaugurarea, după 1990, a primei fabrici din străinătate aflată în proprietatea unei firme românești”, a anunțat ambasadoarea României în Serbia, Oana Cristina Popa. Cel mai mare acționar al Teraplast este omul de afaceri Dorel Goia, cu 46,82% din acțiuni, în timp ce fondul KJK Fund II din Luxemburg are o participație de 10,03%. Fabrica din țara vecină va deservi în principal clienți din Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Croația și Muntenegru, dar și piețe secundare precum Ungaria, sudul României și nordul Greciei, oferind astfel Serbiei statutul de important exportator de panouri termoizolante în regiune. Grupul Teraplast va investi anul acesta 11 milioane de euro în Serbia, sumă ce include valoarea achiziției fabricii, investiții de 2,7 milioane de euro în dezvoltare și capital de lucru de 4 milioane euro. În 2018, fabrica Terasteel din Serbia își propune să producă și să vândă produse în valoare de peste 28 de milioane de euro. „Achizitia din Serbia face parte din strategia Grupului Teraplast de a crește volumul vânzărilor și profitabilitatea. TeraSteel exportă în Serbia, Bulgaria, Muntenegru și Slovenia de aproximativ doi ani, iar prin fabrica de la Leskovac ne propunem să creștem exponențial vânzările în zona Balcanilor. Suntem convinși că Grupul Teraplast poate să devină un exemplu pentru companiile românești care până în acest moment nu au avut curajul sau nu au fost încurajate să deschidă fabrici pe piețele externe”, a declarat, în momentul achiziției, Dorel Goia, acționarul principal de la Teraplast. ”Am deschis fabrica în Serbia pentru că are o reţea de transport mai bună decât România. Salariile pe care le vor primi angajaţii din Serbia sunt similare cu cele pe care Teraplast le plăteşte angajaţilor din Bistriţa, între 300 şi 800 de euro pe lună. ”, a mai spus Goia.

Grupul Teraplast și-a bugetat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 434,6 milioane lei și un profit net de 38,1 milioane lei.

Categories: Business in top

About Author