TERAPLAST – Un secol și un sfert de tradiție pe meleagurile bistrițene

TERAPLAST – Un secol și un sfert de tradiție pe meleagurile bistrițene

Puține companii românești se pot mândri că tradiția lor începe acum 125 de ani. Pentru un tânăr, acum 125 de ani înseamnă vremea stră-străbunicului, aproape cinci generații. Grupul TeraPlast a aniversat în 2021 un secol și un sfert de progres, de evoluție, de transformare și continuitate.

Misiunea Grupului TeraPlast este oferirea de soluții eficiente pentru oameni și mediu. În practică, asta înseamnă dezvoltare de produse și investiții. Totodată, înseamnă viziune, atenție și inițiativă în piață. De-a lungul istoriei sale, Grupul a marcat mai multe premiere în România și nu numai. Politub, subsidiară a TeraPlast, a fost primul producător român de tubulatură agrementată din polietilenă pentru transport și distribuție apă și gaze naturale. În timp, dezvoltarea acestor produse a continuat, iar astăzi portofoliul de Instalații TeraPlast includea o nouă generație de țeavă din polietilenă – țeava PE 100-RC. Aceasta este rezistentă la fisuri, oferă o durată de viață de până la 100 de ani și este disponibilă și în varianta cu strat protector din PP (polipropilenă). TeraPlast a fost și primul producător de țevi din PVC multistrat, cu miez reciclat, pentru canalizări exterioare. Compania deține un brevet internațional pentru această rețetă. Tot în zona de dezvoltare sustenabilă a produselor, TeraPlast este primul producător român care are în portofoliu o țeavă pentru canalizări exterioare realizată integral din PVC reciclat – Gri(n)pipe. În ce privește portofoliul de Granule, TeraPlast este singurul producător din România care produce granule HFFR (fără halogen, rezistente la foc). TeraPlast Recycling, pe de altă parte, este cel mai mare producător european de PVC rigid micronizat și în top 5 reciclatori europeni de PVC rigid.

Parcul Industrial TeraPlast din Sărățel a fost construit în perioada 2007-2010 și a fost extins in anul 2021. Astăzi se întinde pe o suprafață de peste 237.000 de metri pătrați. Acolo își desfășoară activitatea de producție companiile TeraPlast, TeraPlast Recycling și o parte din TeraBio Pack. Cele 5 fabrici sunt dotate cu echipamente moderne, ceea ce permite fluxuri de producție automatizate și o productivitate ridicată cu ajutorul softului de programare a producției. În 2021, construcția altor două noi fabrici a fost demarată în Parcul Industrial. Prima, cea pentru sisteme din polietilenă, este în curs de construire, urmând a fi finalizată în primul trimestru din 2022. Construcția pentru cea de-a doua fabrică, pentru folii stretch, va începe anul acesta ca parte a unei investiții de 10,8 milioane de euro, co-finanțată prin ajutor de stat. În urma investițiilor din perioada 2020-2022, Grupul TeraPlast va deveni cel mai mare procesator de polimeri din Europa Centrală și de Est, excluzând Polonia, după capacitatea de producție.

Grupul TeraPlast este unul dintre cei mai mari angajatori din județul Bistrița-Năsăud, ajungând în 2021, la 950 de angajați în cele trei locații de producție (Sărățel, Bistrița și Năsăud).

Articolul integral din revista “100 de companii inovatoare din Transilvania” poate fi accesat: AICI

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*