Transporturile de lemne vor fi monitorizate prin GPS, anunță Ministerul Mediului

Transporturile de lemne vor fi monitorizate prin GPS, anunță Ministerul Mediului

Costel Alexe, ministrul Mediului, anunță o serie de măsuri pentru stoparea tăierilor ilegale de lemne. Printre acestease numără și urmărirea traseului fiecărui arbore, monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS şi fotografierea transporturilor de lemne.

“Vineri mă voi deplasa la Bruxelles unde voi avea întâlnire tete-a-tete cu comisarul de mediu şi evident îi voi spune ce ne angajăm să facem, ce am început în aceste trei luni de când conducem ministerul şi cum vom reuşi să limităm şi să stopăm tăierile ilegale din România”, a anunțat Costel Alexe.

Ministrul spune că va discuta cu comisarul de mediu de la Bruxelles și că îi va prezenta acestuia măsurile pe care vrea să le întreprindă pentru limitarea tăierilor ilegale de arbori. Pe lângă urmărirea traseului fiecăruie arbore, el a mai vorbit și despre urmărirea prin sateit a defișărilor ilegale.

“O să facem acest lucru prin sistemul informaţional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL-ul. În câteva luni, pentru că am avut discuţii nenumărate şi întâlniri şi cu conducerea STS-ului şi cu echipa comună de la Ministerul Mediului privind implementarea şi operaţionalizarea cât mai rapidă a SUMAL-ului. Pentru că l-am găsit într-un stadiu incipient, ne-am asumat ca până la jumătatea anului, în iunie 2020 îl vom operaţiona. SUMAL-ul va permite monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS, cu o periodicitate de până la cinci minute, accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor/ieşirilor de materiale lemnoase din depozite cu confirmări de primire online, fotografierea transporturilor de lemne – trei fotografii pentru fiecare transport, automatizarea calculelor referitoare la volume şi cantităţile din camioane”, mai spune Alexe.

Ministrul vrea să modifice și Codul silvic și să introducă transportul de lemne fără documente pe lista infracțiunilor pedepsite prin lege.

Costel Alexe a vorbit și despre cei care au fost înaintea sa în fruntea Ministerului Mediului și a acuzat că ar fi existat grupuri de interese ce au avut în fruntea ministerului oameni care să servească marilor firme din domeniul exploatării forestiere.

Comisia Europeană îndeamnă România să pună în aplicare în mod corect Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR), care interzice firmelor din sectorul lemnului să producă şi să introducă pe piaţa UE produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal. Comisia Europeană a trimis o scrisoare de punere în întârziere şi a acordat termen de o lună pentru remedierea problemelor.

 

Categories: Local

About Author