TVA virată obligatoriu în cont separat, în termen de 3 zile

TVA virată obligatoriu în cont separat, în termen de 3 zile

 

De la 1 octombrie, antreprenorii vor putea folosi banii încasați ca TVA doar cu acordul ANAF. Ei vor vira suma aferentă TVA într-un cont special, în doar 3 zile de la încasare. Plata greşită aduce o amendă de 50% din sumă.

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de ordonanţă privind plata defalcată a TVA (split payment), măsură prevăzută în programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE şi care urmează să se aplice din 1 octombrie. Ordonanța prevede că toate companiile plătitoare de TVA trebuie să deschidă conturi separate pentru plata taxei, din care nu mai pot folosi bani decât cu acordul ANAF, iar orice greşeală în plata TVA va atrage o amendă de 50% din sumă. Băncile vor avea cel mai mult de câștigat de aici, pentru că firmele vor fi nevoite să deschidă circa 300.000 de conturi noi. Guvernanții spun că au împrumutat acest model – split payment – din Italia, în încercarea de a reduce semnificativ evaziunea fiscal la TVA.

Amenzi drastice pentru indisciplinați

Proiectul prevede că acest cont de TVA “poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat”, iar în cazul încetării existenţei persoanei impozabile, sumele existente în contul de TVA “se fac venit la bugetul de stat”. Conturile pentru plata defalcată au un regim special: structura codului IBAN aferent conturilor va conţine în mod unic şirul de caractere ”TVA”, iar permiterea debitării contului de către titular se face doar cu aprobarea ANAF, arată proiectul. În plus, proiectul de act normativ prevede sancţiuni drastice pentru orice greşeală a companiilor plătitoare de TVA. Astfel, “plata TVA de către persoanele impozabile şi instituţiile publice (…), în alt cont decât contul de TVA al furnizorului/prestatorului, în condiţiile în care acesta a comunicat beneficiarului un cont de TVA” şi “debitarea contului de TVA de către titular în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta ordonanţă în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017” atrag “o amendă egală cu 50% din suma reprezentând TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului”, prevede proiectul. De asemenea, nedeschiderea contului distinct de TVA atrage o amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei, iar nevirarea TVA în termenul de 3 zile prevăzut de ordonanţă se sancţionează cu o amendă de 10% din valoarea TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului sau prestatorului.

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*