Un miliardar austriac devine salvatorul grupului LEONI, confruntat cu grave probleme financiare

Un miliardar austriac devine salvatorul grupului LEONI, confruntat cu grave probleme financiare

Compania Leoni AG, care deține și cele două fabrici de cablaje auto din Bistrița, vrea să își rezolve gravele probleme financiare prin aducerea unui investor strategic austriac, care să îi plătească datoriile și să asigure continuarea activității.

Anul 2022 s-a încheiat pentru Leoni cu vânzări de 5,1 miliarde de euro, aproape egale cu cele din 2021, și cu un EBIT (profitul înainte de taxe și impozite) de 11 milioane de euro, infim față de cel din 2021 (când a fost de 130 mil. euro).

În acest context, după o încercare nereușită de a vinde divizia Automotive Cable Solutions (BG AM), Leoni pare să își fi găsit un salvator în persoana miliardarului austriac Stefan Pierer, cel care deține deja 20% din acțiunile grupului german. Potrivit declarațiilor oficialilor Leoni, Pierer intenționează să realizeze o injecție de capital de 150 milioane de dolari și să preia o datorie de 762 de milioane de dolari. În urma tranzacției, Stefan Pierer va deveni unicul acționar al Leoni, iar compania nu va mai fi listată la bursă. În același timp, Leoni se află în negocieri avansate cu creditorii săi financiari cu privire la un concept de restructurare.

Acest plan de restructurare vizează reducerea semnificativă a datoriilor companiei și asigurarea de lichidități. Conform Consiliului de Administrație al Leoni, aceasta este singura soluție de restructurare rămasă disponibilă pentru companie. Conceptul de restructurare va asigura finanțarea Leoni până la sfârșitul anului 2026.

Leoni a intrat pe piața din România în anul 2000, unde a deschis 8 fabrici sau puncte de lucru (Arad, Bistrița -2-, Pitești, Beiuș, Luduș, Marghita și Bumbești-Jiu. În anul 2016, a fost înființat primul Shared Service Center LEONI (SSC) în Cluj-Napoca.

Leoni este cel mai mare angajator din Bistrița-Năsăud, cu un număr de cca. 5000 angajați.

Stefan Pierer este fondatorul companiei de investiții Cross Industries și fondatorul și acționarul majoritar al producătorului de motociclete și mașini sport Pierer Mobility AG, care deține, printre altele, mărcile KTM și Husqvarna Motorcycles.

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*