VAST Resources a atras deja 1 milion de lire sterline pentru goana după aur din Suceava, Bistrița-N și Bihor

VAST Resources a atras deja 1 milion de lire sterline pentru goana după aur din Suceava, Bistrița-N și Bihor

Administratorul minelor polimetalice Mănăila și Băița Plai, cu activități și în județul Bistrița-Năsăud, compania britanică Vast Resources, a atras 1 milion de lire sterline (1,3 milioane dolari) pentru finanțarea operațiunilor din România.

Suma a fost obținută printr-un plasarea a 190 milioane de acțiuni la prețul de 0,525 peni (0,0069 dolari) pe unitate. Compania vrea să atragă încă 1,3 milioane de lire sterline (1,7 milioane de dolari) de la actualii acționari, printr-o nouă emisiune de acțiuni la același preț. Vast Resources deține în România 100% din proiectul minier Mănăila, județul Suceava, și 80% din mina polimetalica de la Băița Plai, județul Bihor, pentru care estimează că va obține în curând licența de exploatare.

Compania a anunțat în octombrie că a început prospectarea solului și rocilor la Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, în județul Bistrița-Năsăudi. Minereurile – (probabil cupru, zinc, aur, argint) – extrase din județul nostru vor fi prelucrate într-un viitor complex metalurgic regional pe care investitorii britanicii îl vor construi lângă mina Mănăilă, din județul Suceava. După etapa de prospectare, Vast Resources va solicita Agenției Naționale pentru Resurse Minerale licențe de exploatare pentru perimetrele Piciorul Zimbrului (situat între Zagra și Târlișua) și Măgura Neagră (situat între Zagra și Telciu).

În total, așa cum a estimat anterior, compania are nevoie de 10 milioane de dolari pentru a finanța extinderea minei de la Mănăila, redeschiderea minei de la Băița și lucrările de la Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră. Reprezentanții companiei vor ca cea mai mare parte a acestei sume să fie atrasă prin îndatorare, mai exact printr-un acord prealabil de vânzare a produselor miniere, pentru care compania a început deja licitațiile.

Compania Vast Resources a fost fondată la sfârşitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe şi Africa de Sud. În completarea activităţii din Africa, în mai 2013, Vast Resources şi-a îndreptat atenţia către România. Printre acționarii companiei se numără importante fonduri de investiții din Marea Britanie, cum ar fi Hargreaves Lansdown Asset Management (11,76%), Halifax Share Dealing (8,34%) sau Barclays Wealth and Investment Mgt (5,99%).

Categories: Business in top

About Author