PwC: Băncile trebuie să scadă costurile cu 25-50% în 3-5 ani pentru a fi eficiente

PwC: Băncile trebuie să scadă costurile cu 25-50% în 3-5 ani pentru a fi eficiente

Băncile tradiţionale trebuie să-şi reconsidere strategiile pentru a face faţă competiţiei din partea finanţatorilor nonbancari, în condiţiile în care rolul lor de a finanţa economia este tot mai ameninţat de furnizorii alternativi de capital (instituţii nefinanciare), arată un raport realizat de PwC la nivel global. 

Studiul estimează că în perioada postpandemie contribuţia acestor jucători netradiţionali va creşte, după ce, în ultima decadă, am asistat la o inversare a trendurilor. Un semn al acestei schimbări este că împrumuturile în dolari acordate de instituţiile nefinanciare au depăşit ritmul de creştere al creditorilor tradiţionali. În 2019, instituţiile nefinanciare – inclusiv fondurile private de capital şi fondurile suverane – au acordat împrumuturi în valoare de 41 mld. dolari, comparativ cu 38 mld. dolari acordate de creditorii tradiţionali. 

Studiul concluzionează că băncile ar trebui să-și diminueze costurile cu până la 50% în următorii 3-5 ani, ca să facă față presiunii competiției non-bancare.

De fapt, acest proces a început, cel puțin în România, unde în ultimul an există un trend de restrângere a prezenței fizice a băncilor în piață și o migrație puternică spre zona digitală, trend provocat de nevoia de reducere a costurilor dar și de pandemia COVID.

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*