Bogdan Ivan Gruia (PSD): “Noi, tinerii, dacă ajungem acolo, vom trezi Parlamentul din somn!”

Bogdan Ivan Gruia (PSD): “Noi, tinerii, dacă ajungem acolo, vom trezi Parlamentul din somn!”

E tânărul care a îndrăznit să ridice vocea în fața Vioricăi Dăncilă, când mulți seniori din PSD încă faceau plecăciuni. După 10 ani de muncă în administrația și politica locală, Bogdan Ivan Gruia vrea acum să-și ducă experiența și entuziasmul în Parlament. Totul depinde de votul din 6 decembrie.

Q : Aparent, mulți dintre noi știm cine este Bogdan Ivan Gruia. Știm, dar nu știm. Cine este el, dincolo de imaginea de pe afiș?

A : Sunt un tânăr de 29 de ani, care visează la o societate altfel. Am muncit de când mă știu și mi-am terminat școlile la timp. Chiar dacă rădăcinile mele sunt în Bucovina, în Poiana Stampei, și mă mândresc cu acest lucru, Bistrița este casa mea și cel mai frumos loc de pe pământ! Un loc în care îmi doresc să îmi cresc copiii și un loc pe care vreau să îl dezvolt!

Când eram adolescent chiar visam să pot schimba lumea într-o zi! Ultimii ani mi-au confirmat că în România e nevoie de o mare schimbare: o altfel de politică, o altfel de administrație, cu oameni pregătiți, dar și tineri ”la pupitru”! Am crescut profesional și politic în preajma unor oameni care au demonstrat și de la care “am furat” tot ce a fost mai bun.

Q : Și cine au fost acești mentori?

A: Pe zona administrativă și politică, clar președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, un om cu o experiență serioasă pe ambele paliere. Când vorbesc despre educație, un mentor mai bun decât profesorul Vasile Dâncu de la Cluj, îndrumătorul meu de la doctorat, nu există.

Q : Bun. Au fost niște ani de început, în administrație și politică. Erați doar un băiețandru acum 8 ani, care vroia să se implice, să facă lucruri, să le facă chiar diferit. V-ați simțit vreodată obstrucționat de sistem? De cel administrativ, sau cel politic?

A : Ooo, cred că da! Dar oricâtă frustrare am simțit atunci, nu am privit acele situații ca niște piedici. Deși, multe chiar așa au fost! Eram un băiețandru, dar nu am fost niciodată naiv. Am știut că un tânăr, oricare ar fi el, trebuie să fie puternic ca să răzbească între veteranii unui sistem! Pentru mine acele momente au fost niște etape dintr-un parcurs, asumate, din care am învățat multe.

Q : Și când s-a transformat băiețandrul în politician versat?

A : Nu a fost peste noapte și nu aș spune că sunt un ”politician versat”! Și dacă stau bine să mă gândesc nu îmi doresc să fiu un politician versat, ci un profesionist care face legi și administrație de calitate! Dar, toate acele etape – din campanii, de la partid, din munca în administrație, din educația mea – au așezat câte o cărămidă. Poate că unii m-au descoperit acum, dar am evoluat în fiecare minut din ultimii 10 ani. Am învățat enorm, am muncit enorm, am uitat de timp în foarte multe zile și nopți. Scopul meu a fost să devin un profesionist!

Q : Lumea vă percepe acum ca fiind pe propriile picioare?

A : Asta ar trebui să spună alții. În opt ani de muncă la Consiliul Județean și la PSD am demonstrat niște lucruri. Nu știu câți tineri din România, din generația mea, fără a fi dintr-o familie ”aleasă”, au reușit la 20 și un pic de ani să lucreze cu cei mai importanți oameni politici și de administrație dintr-un județ și chiar din România!

Q : Și ce vrea acum Bogdan Ivan?

A : Nu vreau nimic altceva decât să merg pe drumul meu și să îmi ating visul: acela de a aduce o schimbare în bine comunității din Bistrița și societății românești. Consider că este  momentul ca tinerii pregătiți să ocupe și Parlamentul, după ce au reușit rezultate extraordinare în alegerile locale. Vorbim de mult de o reînnoire a clasei politice, de oameni noi, în toate partidele, care să vină cu creativitate și pragmatism și să pună în aplicare un Proiect de țară. Să definească priorități, să facă un plan și să-l ducă la îndeplinire. Noi tinerii, alături de oamenii cu adevărat buni din toate generațiile! Acesta e motivul pentru care am decis să candidez pentru o poziție în Camera Deputaților, apreciind că acolo e o tribună mai mare de unde să fac auzite problemele și nevoile tinerilor, ale oamenilor care muncesc pe salarii mici sau ale antreprenorilor!

Q : Și de ce ați fi potrivit dvs. acolo și nu altcineva?

A : Pentru căeu am curaj să candidez și mi-am alocat timp și resurse pentru a face politică. Pentru că sunt un tânăr ”curat”, cu școli de stat făcute la timp, cu 8 ani de experiență în conducerea administrativă a județului Bistrița-Năsăud și pentru că știu ce am de făcut acolo. Știu problemele oamenilor, problemele din administrație și am și soluții pentru multe dintre ele. Și înainte de orice, sunt un luptător pentru ideile și convingerile mele!

Asta e motivația mea.

Q : Sunteți unul dintre oamenii apropiați președintelui Radu Moldovan. Aveți susținerea lui sinceră în această luptă?

A : Altfel nu candidam! Și propunerea de a candida a venit din partea președintelui Moldovan! E firesc ca după o colaborare umăr la umăr, atâția ani, să existe poate în sufletele amândurora o potențială urmă de regret dacă se va întâmpla să plec la București. Am lucrat foarte bine împreună, într-o perioadă cu multe realizări pentru județ. Pe de altă parte, Radu Moldovan a promovat mereu tinerii și ne-a dat curaj să visăm departe. Vezi cazul colegului meu Daniel Suciu, care a ajuns la un moment dat ministru și vicepremier. Ei, acum pe lista pentru Camera Deputaților suntem doi tineri: Suciu și Ivan. E ceva, nu?

Q : Mergând puțin spre doctrine, de ce credeți că politica PSD vă reprezintă?

A : Nicio doctrină, a niciunui partid, nu te reprezintă în totalitate, ar fi o minciună să afirmi acest lucru. Dintre toate însă, politica social-democrată se potrivește cel mai bine modului meu de a fi. Sunt un tip care gândește lucruri pentru oameni, pentru toate categoriile de oameni, nu doar pentru niște elite financiare sau de business. Bine, doctrinele au luat-o razna în ultimii ani. De pildă, PSD a luat uneori măsuri mai liberale decât liberalii, iar liberalii s-au lăudat cu inițiative ultra sociale. Concluzionând, PSD, dar mai degrabă PSD-ul de azi și de mâine, unde tinerii sunt prezenți la toate nivelurile, este partidul care mă reprezintă foarte bine.

Q : Voi, tinerii social-democrați, nu ați avut niciodată problema aceea istorică cu PSD = ciuma roșie?

A : Ba da. Au fost perioade când era un stigmat și pentru unii oameni încă mai e. Nu vreau să discut superficialitatea celor care îți pun o etichetă doar pentru că ești parte dintr-o echipă. Nu merită atâta atenție. Pentru mine, e o ”ciorbă reîncălzită” a adversarilor noștri politici, în lipsă de argumente. Partidul acesta e la 20 de ani distanță de acea imagine. Spuneți-mi, că tot vorbirăm de reforma partidelor, ce formațiune din România mai are atâția tineri, până în 30-35 de ani, promovați în funcții publice? Vorbim de sute, de mii de tineri. Ei, tinerii aceștia abia se nășteau sau umblau la grădiniță în 1990. Despre ce vorbim aici? Și apoi, dacă un mecanism este să zicem cu probleme, un partid e cu probleme, înseamnă că nu mai poate fi reparat? PSD-ul din acei ani începe să fie reformat! Și e pe drumul unui partid autentic, viu, european! În plus, varianta de PSD pe care o vrem noi, tinerii social-democrați, este și mai modernă decât cea curentă, o să vedeți!

Q : Dar v-ați simțit vreodată dezamăgit de propriul partid?

A : În viața politică, într-o echipă, se întâmplă tot felul de lucruri, inclusiv acesta. Nu tot timpul am fost mândru de unii lideri ”de la centru”. Am avut și un ”derapaj”, atunci când am văzut că PSD merge pe un drum greșit. Am fost între puținii care au denunțat public „impostura” doamnei premier Dăncilă, la acea vreme, și mi-am atras multe “castane” în cap cu asta. Am crezut și atunci, ca și acum, că e mult mai sănătos, inclusiv pentru PSD, să spun ceea ce gândesc, atunci când lucrurile o iau complet razna. Și nu voi avea probleme să repet gestul dacă PSD mă va dezamăgi iarăși la același nivel.

Q : Ce opinie ai despre contracandidații din această campanie?

A : Nu îmi place să vorbesc despre alții, dar aș spune un lucru. Așa cum nici PSD-ul de azi nu mai are nimic în comun cu FSN-ul anilor ’90, așa nici PNL-ul de azi nu mai are nimic în comun cu marele partid interbelic al Brătienilor. Acest lucru este foarte evident acum, văzând modul în care gestionează țara în situația aproape disperată în care suntem. Sunt foarte mulți oameni de dreapta în funcții cheie, foarte slab pregătiți. Au creat acea așteptare că ei vor veni cu niște super-oameni. Ne lămurim pe zi ce trece că mulți dintre ei sunt niște habarniști, care abia se conduc pe ei înșiși, darămite  o țară. Dacă un mediocru a scuipat la propriu pe adversarii politici din Consiliul Județean a ajuns, cumva, primul pe o anumită listă, șocând chiar oameni marcanți din propriul partid, despre ce mari specialiști vorbim aici? Ce să facă oamenii aceștia în Parlament? Cu ei vrem să schimbăm țara asta?

Q : Revenim la candidatură. Ce forță mai are azi un parlamentar? Ce poate face el, concret?

A : Din păcate, imaginea parlamentarilor a suferit o mare degradare în țara noastră, din variate motive. Sigur, unii s-au dovedit corupți, alții doar leneși, interesați de un job și o pensie, dar marea problemă a fost că legile au ajuns prea des apanajul guvernelor iar Parlamentul a fost ocolit. Blazat, legislativul s-a transformat aparent într-un loc unde unii moțăiesc, alții socializează sau chiar fac business. Asta e azi imaginea omului de rând asupra Parlamentului. Eu, dacă merg acolo, merg să vorbesc, să am inițiative fezabile și să schimb lucruri. Nu îmi place lâncezeala. Prin urmare, un parlamentar ar trebui să aibă o forță importantă, în contextul în care sunt atâtea legi care trebuie inițiate, modificate, discutate, votate etc. Aș vrea ca această instituție să-și recapete încrederea din partea populației, cum e în orice țară civilizată din lumea asta. În orice caz, noi, tinerii, dacă ajungem acolo, vom trezi Parlamentul la viață, nu lăsăm pe nimeni să doarmă acolo!

Q : Care ar fi zonele de interes ale deputatului Ivan? V-ați gândit?

A : Doar la asta mă gândesc. Zonele prioritare în care aș vrea să propun rapid inițiative legislative sunt drepturile angajaților, crearea de oportunități reale pentru tineri, reforma administrației, educația, sprijinirea antreprenorilor și capitalului românesc, dar și proiecte care să aducă acasă partea activă din ”Diaspora”. Am construit deja niște drafturi. De-a lungul timpului au existat și miniștri sau politicieni foarte buni, de la toate partidele, dar și opusul lor. Ca tânăr, în numele multor altor tineri și al părinților lor, mă întreb: de ce nu s-a putut face mai mult în această țară? Aș vrea să arătăm că se poate, e doar o chestiune de implicare, de voință, de diplomație, de echipă potrivită, de proiect și program urmărit cu strictețe. Cumva, voi încerca să aplic modelul de dezvoltare învățat la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud!

Q : Și spuneți că nu sunteți naiv, când afirmați că se poate întâmpla asta?

A : Să recunosc asta ar însemna resemnare și capitulare! Iar eu nu capitulez niciodată! Chiar dacă ni se spune nouă tinerilor de multe ori că nu putem schimba nimic, eu unul nu cred până nu încerc! Și voi lupta pentru ideea asta!

Q : Suntem un ziar de business, ne preocupă foarte tare antreprenorii și legile după care se ghidează aceștia. Ce credeți că ați putea face în Parlament pentru ei?

A : Chiar dacă sunt un social-democrat, recunosc importanța businessului în general și admit că acesta e principalul generator de bunăstare pentru oameni și resurse la bugetul de stat. Orice inițiativă legislativă care  poate ușura munca antreprenorilor, le poate crește businessul, eu voi fi dispus să o discut și să o promovez. Voi fi foarte interesat de susținerea capitalului românesc, de promovarea produselor și producătorilor români, de resursele naturale ale țării, de agricultură și de turism. Cred că România are o șansă mare prin turism, în avangardă stând nu litoralul ci frumusețile și autenticitatea Transilvaniei. Ne trebuie o legislație care să favorizeze aceste domenii prioritare.

Q : Ce transmiteți, în concluzie, electoratului?

A : Eu am fost sincer, în ceea ce am transmis prin acest interviu. Sper că oamenii au putut vedea mai bine cine e Bogdan Ivan Gruia. Un tânăr de stânga care vrea să lupte pentru modernizarea județului Bistrița-Năsăud și a României! M-am săturat să aud varianta că au trecut 30 de ani degeaba! Adică… toată viața mea de până acum! La fiecare dintre alegeri, oamenii au pariat pe diverse partide! Eu le spun alegătorilor ca de data asta să parieze pe tineri! Și pe stânga politică!

Categories: Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*