Ce comision gigantic și-a fixat administratorul judiciar din insolvența DAN STEEL Beclean?

Ce comision gigantic și-a fixat administratorul judiciar din insolvența DAN STEEL Beclean?

CITR Filiala Cluj SPRL (fosta Casa de Insolvență Transilvania), administratorul judiciar de la DAN STEEL Beclean (aflată în insolvență) și-a propus un onorariu fix de 10.000 euro + TVA / lunar și un comision de 5% + TVA din valoarea activelor valorificate sau din sumele distribuite creditorilor, în cazul în care aceste sume nu provin din vânzarea de active. La ce sumă uriașă s-ar putea ajunge?

Dacă CITR și partenerul său Prime Insolv Practice vor reuși să recupereze sub o formă sau alta toate sumele datorate creditorilor, ei vor câștiga din insolvența DAN STEEL peste 1,7 mil. euro + TVA, doar din comision. Câștigul total, calculând și cei 10.000 euro + TVA / lunar, va depăși, în cele din urmă, 2 mil. euro + TVA.

Datoriile DAN STEEL Beclean către primii 20 de creditori ca mărime se ridică la 34,6 mil. euro. Cei mai mari dintre creditori sunt OTP Bank România SA (creanță de 15,6 mil. euro) și Unicredit Bank SA (o creanță de 9,5 mil. euro).

Surse informate din piața de insolvențe ne-au spus că tarifele solicitate de CITR la DAN STEEL sunt mult peste prețul pieței. În dosarul celei mai mari insolvențe din România, cea de la ROMCAB, RTZ & Partners SPRL practică aproximativ același tarif, în condițiile în care volumul de muncă de acolo e de câteva ori mai mare decât la Beclean, la fel și sumele datorate creditorilor.

O decizie despre acceptarea sau nu a ofertei financiare a CITR este așteptată din partea Adunării Creditorilor, care va avea loc în curând la Beclean.

Până una alta, compania antreprenorului Dan Vasile se găsește în etapa de observație, CITR urmând să stabilească dacă merge spre o reorganizare sau spre lichidare, prin vânzarea de active. Sursele noastre ne-au mai spus că ultimele calcule arată că valoarea activelor de la Beclean ar acoperi integral sumele datorate creditorilor, în cazul în care ar fi scoase la vânzare. Dacă presiunea creditorilor va fi suficient de mare, CITR va merge aproape sigur pe varianta vânzării activelor, cel mai rapid drum spre comisionul de 2 mil. euro.

Într-un raport datat în 14 iulie 2020, specialiștii CITR au concluzionat că insolvența DAN STEEL a fost cauzată de factori obiectivi, majoritatea externi, fără a se putea imputa nimic conducerii societății. Dintre acești factori: declinul cifrei de afaceri, lipsa capitalului de lucru, gradul de îndatorare foarte ridicat.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*