Cetățenii riscă să rămână cu deșeurile la poartă. Niculae: la blocuri vom face pândă

De luna viitoare nu vor mai fi ridicate pubelele galbene din fața caselor dacă cetățenii nu le selectează corect. Iar cei care sunt surprinși că le abandonează în natură, vor fi amendați cu sume între 10.000 de lei și 20.000 de lei, declară Cristian Niculae, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Bistrița-Năsăud.
Cristian Niculae se arată mulțumit de rezultatele Corpului de control al ADI Deșeuri, după o lună de activitate intensă de informare și conștientizare cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor.
”Am înființat Corpul de control în luna august a acestui an, lucrăm deja de o lună cu acești inspectori, am început o muncă de informare și de conștientizare a utilizatorilor serviciului de salubrizare în ceea ce privește modul în care trebuie făcută colectarea selectivă a deșeurilor și vreau să spun că această muncă va continua mult timp de acum înainte pentru că noi constatăm că multă lume nu știe să separe corect deșeurile la sursă.” spune Cristian Niculae.
După o lună în care inspectorii Corpului de control le-au explicat oamenilor că trebuie să curețe deșeurile reciclabile și să nu arunce în aceste pubele deșeuri murdare cu grăsimi vegetale sau animale, urmează să treacă la prima măsură de sancționare.
Din 1 noiembrie membrii Corpului de control vor merge înaintea mașinii de salubrizare și vor hotărî care pubelă se ridică și care va rămâne în fața casei pentru că deșeurile nu sunt colectate corespunzător.
În această lună, aplicăm niște autocolante pe aceste pubele cu niște pictograme și informații despre modul în care se face colectarea și cum trebuie să fie deșeurile din pubela galbenă, urmând ca, de la 1 noiembrie, Corpul de control să meargă înaintea mașinii de salubrizare și să spună: pubela asta o ridici, asta nu o ridici. I-am anunțat pe cetățeni că prima măsură de sancționarea va fi aceea că nu le vom ridica deșeurile necolectate corespunzător pentru că, punând deșeuri necolectate corespunzător într-o mașină în care sunt colectate corespunzător, distrugem și ce fac alții bine, adică și celelalte deșeuri din mașină vor fi contaminate pentru că deșeurile se strâng cu autocompactoare, sunt presate în mașini și nu putem merge la infinit în același mod”, a adăugat Cristian Niculae.
În ceea ce privesc pubelele din perimetrul blocurilor, se va face pândă și vor fi aplicate amenzi. Pe viitor, se dorește ca toate platformele de colectare din zona de blocuri să fie monitorizate video.
Dacă cetățenii aruncă deșeurile neridicate în natură, riscă să fie amendați cu sume între 10.000 și 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice se aplică sancțiuni între 50.000 și 70.000 de lei. Aceste amenzi pot fi aplicate de Jandarmerie, de Garda de Mediu, de Poliția Română, de Poliția Locală, dar și de Corpul de control al ADI Deșeuri.
”Până acum, noi, ADI, nu am aplicat amenzi. În această lună, în toate consiliile locale din județul nostru, prin HCL, vom fi împuterniciți să aplicăm aceste amenzi, să facem control și monitorizare deoarece a trebuit parcursă o etapă de consultare publică a proiectelor de hotărâre și eu cred că, din 1 noiembrie, vom putea aplica și amenzi. Vom merge tot așa în noiembrie, nu vom ridica pubela galbenă, dar, din 1 decembrie vom fi fermi și vom da amenzi. Pentru necolectarea corespunzătoare și nesepararea deșeurilor la sursă amenda este între 100 și 300 de lei pentru că, totuși, cetățeanul își pune deșeurile în pubelă și nu le duce la apă, dar atenționez încă o dată că amenzile pentru abandonul deșeurilor sunt extrem de mari”, a mai spus Cristian Niculae.
În prezent sunt valorificate doar 12% din deșeurile colectate ca reciclabil, pentru că restul sunt contaminate cu deșeuri menajere.