COMELF scade cu 20% în S1 dar are, în sfârșit, o soluție pentru criza de personal: IMPORTUL

COMELF scade cu 20% în S1 dar are, în sfârșit, o soluție pentru criza de personal: IMPORTUL

Veniturile COMELF SA au scăzut cu 20% în primul semestru din 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în special din cauza lipsei de personal calificat. Viitorul ar putea aduce câteva sute de muncitori străini la compania bistrițeană.

Veniturile companiei COMELF SA au fost de 78 milioane RON în S1/2018 comparativ cu 97 milioane RON în S1/2017, în scădere cu 20%. Principalele cauze, spun reprezentanții companiei, sunt: asimilarea în fabricație a unor produse noi (clienți: Terex, Rockster, Hencon, etc.), deoarece produsele noi (prototip) necesită o pregătire de fabricație suplimentară și timpi de execuție mai mari și reducerea personalului direct productiv cu 9% în primele 6 luni din 2018 comparativ cu perioada similară a anului precedent. Reamintim că peste 150 de oameni calificați din COMELF s-au pensionat anticipat în primăvara trecută, profitând de legislația în vigoare. Gestul lor a condus la recrutarea de personal necalificat, pentru că piața locală a forței de muncă nu mai dispune de oameni calificați. Personalul necalificat, aruncat direct în producție, fără o minimă pregătire, are o productivitate mult mai scăzută, reflectată până la urmă în venituri. Alte cauze ale scăderii afacerii au fost prețurile de vânzare mici comparativ cu complexitatea tot mai mare a produselor și cu costul în creștere al forței de muncă; prețurile actuale la utilități; un plus la cheltuielile cu personalul (muncitorii calificați au făcut muncă suplimentară, plătită dublu conform Codului Muncii, pentru a suplini lipsa de experiență a celor noi veniți.

Potrivit unor surse din mediul de afaceri local, COMELF este una dintre companiile bistrițene interesate să aducă forță de muncă din spațiul extra-comunitar și a făcut deja demersuri în acest sens. În condițiile în care muncitori calificați nu există disponibili în pe piața locală, COMELF se va orienta în special spre țările asiatice. Aceleași surse ne-au explicat că în ciuda formalităților greoaie și a costurilor aparent ridicate, aducerea unui muncitor extra-comunitar prezintă niște beneficii de necontestat. “Statistic, un muncitor român, angajat în România, muncește efectiv 4-5 ore din cele 8 pentru care este plătit. În rest, sunt timpi morți. Un străin va lucra aproape de cele 8 ore, poate va dori și ore suplimentare, pentru că de aceea merge într-o țară străină, să adune bănuți. La fel cum face un român care muncește într-o altă țară. În al doilea rând, românii nu mai sunt dispuși să lucreze în schimburi, vor doar un program lejer, de dimineața până după prânz. Muncitorul străin va munci și în schimburi, pentru că, din nou, motivul pentru care el se află aici este acela de a munci și a strânge bani, spun sursele BistritaBusiness.ro.

Reamintim că Guvernul a suplimentat în acest an, la 12.500, numărul de persoane care pot fi angajate în România din spațiul extracomunitar, în condițiile în care criza forței de muncă se adâncește. Puțin, mai ales că patronatele din turism și din construcții (cele mai afectate sectoare) au declarat în numeroase rânduri că au nevoie fiecare de zeci de mii de oameni. Guvernul a decis să ia în calcul doar cifrele oficiale ale Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă, care arătau un deficit de 31.000 de persoane în primul trimestru din 2018.

COMELF SA, deținută de grupul UZINSIDER SA (80,91%), produce echipamente pentru centrale energetice și pentru protecția mediului, structuri metalice în domeniul energiei regenerabile, mașini și utilaje terasiere sau subansamble ale acestora, echipamente pentru utilaje de ridicat și de transport, inclusiv componente ale acestora.

Din 2017, compania este condusă de ing. Gheorghe Cenușă.

 

Categories: Business in top

About Author