Consiliul Național al IMM-urilor spune NU salariului minim european

Consiliul Național al IMM-urilor spune NU salariului minim european

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii respinge propunerea salariului minim european, care ar trebui să fie de cel puțin 2.000 lei net pentru fiecare angajat din sistemul privat. Motivul? Consiliul susține că această creștere ar închide multe firme. 

Pentru a ajunge la nivelul de 60% din salariul mediu net pe economie, cum propune Comisia Europeană pentru toate statele UE, salariul minim net în România ar trebui să crească cu 654 de lei, de la 1.346 de lei până la 2.000 de lei net.

Un alt motiv invocat a fost faptul că salariile atât de mari ar scădea interesul pentru deschiderea de noi firme.

“România este ţara cu cea mai mică pondere a salariului minim net din salariul mediu net, de 39,58%, mai mică decât cea din Bulgaria şi decât cea din Ungaria. Pentru ca România să ajungă la un procent de 60% al salariului minim net din salariul mediu net, trebuie să fie o creştere de peste 20%. O astfel de creştere înseamnă un impact economic şi social deosebit de intens şi cu efecte greu de anticipat. Din punct de vedere economic, vor scădea numărul şi proporţia microîntreprinderilor, va scădea motivaţia de a înfiinţa firme, iar IMM-urilor le va fi dificil să funcţioneze”, explică președintele de onoare al CNIMM, Ovidiu Nicolaescu.

Despre introducerea unui salariu minim unic european se discută încă de pe vremea în care Jean-Claude Juncker conducea Comisia Europeană. Proiectul este continuat de actualul preşedinte, Ursula von der Leyen și este una dintre inițiativele cu care ca Uniunea Europenă face eforturi pentru a opri migraţia masivă dinspre ţările estice către ţările vestice din UE.

Categories: National

About Author