Curtea de Conturi: Primăriile și Consiliul Județean “au izbutit” să nu cheltuie 86,8 milioane în 2017

Curtea de Conturi: Primăriile și Consiliul Județean “au izbutit” să nu cheltuie 86,8 milioane în 2017

Raportul Curții de Conturi privind finanțele publice locale pe anul 2017 (finalizat în 2018 și publicat recent) arată că în anul respectiv unitățile administrative din Bistrița-Năsăud (Consiliul Județean, orașele și comunele) au înregistrat un excedent bugetar de 86,8 milioane lei. Adică, cca. 18,4 milioane de euro au rămas necheltuiți.

Cea mai mare “performanță”, ca unitate individuală, a înregistrat-o Municipiul Bistrița, care a izbutit să nu cheltuie 11,8 milioane lei. Cumulat, cele 58 de comune “au salvat” 68 de milioane lei. Consiliul Județean a obținut un excedent de 3,2 milioane, Beclean 2,5 milioane, Năsăud 0,7 milioane, Sângeorz-Băi 0,3 milioane.

Dintre comune, Telciu face senzație, cu un excedent bugetar de 10,4 milioane lei. Urmează Feldru cu (5,3 milioane și Livezile cu 3,9 milioane. Doar 15 comune din totalul de 58 au efectuat cheltuieli mai mari decât veniturile.

Interesant este că excedentele bugetare obținute nu sunt datorate creșterii nivelului veniturilor, ci exclusiv nerealizării cheltuielor bugetare la nivelul resurselor financiare asigurate. Specialiștii Curții de Conturi spun că, de exemplu, la Municipiul Bistrița excedentul este datorat în principal “nefinalizării procedurilor de achiziție aferente unor obiective de investiții dar și semnării cu întârziere a unor contracte de finanțare pentru proiecte finanțate din fonduri europene”.

 

 

Categories: Local

About Author