Direcția Silvică BN intră în piața imobiliară, cu zeci de active scoase la vânzare

Direcția Silvică BN intră în piața imobiliară, cu zeci de active scoase la vânzare

Direcția Silvică Bistrița scoate la vânzare mai multe active care au devenit nerentabile în ultimii ani. Printre ele, cabanele Cușma 1, Cușma 2, Valea Jelnei, dar și ateliere, cantoane, brigăzi, sedii de ocoale, apartamente de serviciu etc.

Le vindem pentru că suprafața fondului forestier de stat a scăzut dramatic la noi în județ, de la 173.000 ha la 12.000 ha, și aceste active erau construite ca să susțină administrarea pădurilor de stat înainte de apariția proprietarilor privați. Astăzi, nu ne mai folosesc, sunt doar consumatoare de bani, pentru întreținere“, a spus, pentru BistritaBusiness.ro, Gheorghe Ivan, șeful Direcției Silvice.

Cea mai recentă licitație a avut loc în aprilie, pentru cabanele Cușma 1, Cușma 2, Valea Jelnei, Valea Largă și pentru atelierul de împletit răchită de la Beclean. Dintre acestea, doar cabana Valea Largă a fost vândută unei firme din București (prețul de pornire a licitației a fost de 20.000 lei).

Am mai avut unele dintre aceste aceste obiective la vânzare și anul trecut, acum prețul e diminuat cu 20%, conform legii, însă nu prea sunt doritori. Lista de active care vor fi de vânzare va fi însă mult mai lungă, sper să găsim la un moment dat cumpărători. De pildă, vom mai scoate la licitație sediul ocolului din Ilva Mică, blocul de apartamente din Ilva Mică, brigada Parva, cantoanele Slătinița și Dumitrița, cantonul Valea Boilor, brigada Feldru, sediul de district din Ilva Mare, un apartament de serviciu din Bistrița” a explicat Ivan.

Potrivit acestuia, unele dintre activele propuse spre vânzare pot fi interesante pentru investitori în turism (cele situate în pădure), unele pot deveni sedii de firme, grădinițe, cabinete medicale (cele situate în comune, în poziții chiar centrale), iar altele pot fi spații de producție pentru diverse firme (cum e cazul atelierului de împletit răchită din Beclean).

La ultima licitație, cea din aprilie 2020, Direcția Silvică vroia pentru cabanele Cușma 1 și 2 suma de 151.200 lei+TVA, pentru cabana apicolă Valea Jelnei 184.000+TVA și pentru atelierul de prelucrare a răchitei de la Beclean 655.400+TVA.

Categories: Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*