Discursul lui Johannis care obligă Guvernul să facă Autostrada Nordului în 4 ani

Discursul lui Johannis care obligă Guvernul să facă Autostrada Nordului în 4 ani

Parlamentul României a adoptat zilele trecute o lege prin care obligă Guvernul să realizeze, în 4 ani, Autostrada Nordului. Legea e trimisă acum spre promulgare către Președinție. De ce nu poate Johannis refuza promulgarea și de ce președintele va presa PNL să realizeze acest proiect?

Deși bugetul României, bazat pe o economie avariată, are enorm de suferit din cauza pandemiei, Guvernul va trebui să găsească soluții pentru Autostrada Nordului (Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava). De altfel, proiectul respectiv se afla cumva în lucru, la Guvern, chiar s-au întâmplat niște licitații pentru studiile tehnice. Însă acești pași mici înainte, nu obliga Executivul la nimic, nici nu existau deadline-uri. Legea votată de curând o face! Potrivit acesteia, Autostrada Nordului are termen de execuție 4 ani, adică – dacă nu încalcă nimeni Legea – va fi gata la 1 ianuarie 2025.

Puțin probabil că va îndrăzni cineva să încalce legea, pentru că președintele Johannis ar fi prins în menghină și tocat mărunt, grație unor declarații pe care le-a făcut… cândva.

Declarația care obligă

Era joi, 29 noiembrie 2018. Guvernul era al PSD. Al Vioricăi Dăncilă. Președintele Johannis a organizat un eveniment solemn ca să explice țării decizia de a promulga Legea Autostrăzii Moldovei (Târgu Mureș – Iași). Prima autostradă adoptată prin lege. Iată ce spunea:

“E trist că a fost nevoie de o lege pentru ca guvernanţii să fie obligaţi să facă paşi concreţi. Guvernul deţine toate pârghiile şi resursele pentru administrarea ţării, nu ar fi trebui să intervină legiuitorul. Se sancţionează de fapt pasivitatea guvernelor trecute şi actuale. În anul Centenarului ar fi trebuit deja să circulăm pe Autostrada Unirii. Românii nu au vrut un lucru excepţional sau imposibil de realizat. O Românie fără autostrăzi e o Românie condamnată la subdezvoltare. Autostrada este direct legată de creşterea investiţiilor şi a exporturilor. O spun fără ocolişuri. Până nu va exista autostrada care să lege Moldova de Transilvania şi de restul Europei, nu vom avea prosperitate în Moldova. Avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească cu prioritate fonduri pentru Autostrada Unirii. Avertizez că a nu se ocupa de asta, înseamnă a încălca legea. Avem sprijinul Comisiei şi al instituţiilor europene. Vă asigur că voi urmări cu deosebită atenţie demersul Guvernului pentru că e un proiect prioritar pentru milioane de români”.

Și niște licitații s-au întâmplat pe acel proiect în ultimii 2 ani, lucrurile se mișcă. Atâta că inițiatorii Legii privind Autostrada Moldovei nu au inclus un termen de execuție, cum e în cazul Autostrăzii Nordului, deci lucrurile merg atât de repede cum vrea Guvernul.

În cazul Autostrăzii Nordului, totul ar trebui să capete viteză, pentru că avem termen 4 ani. Și, cu bani sau fără bani, cu pandemie sau fără pandemie, nu vrem să încălcăm legea, domnule Președinte, nu-i așa?

Categories: Local, National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*