După o restructurare profundă, SOMPLAST obține cel mai bun profit net din ultimele decenii

După o restructurare profundă, SOMPLAST obține cel mai bun profit net din ultimele decenii

Producătorul de repere din mase plastice SOMPLAST Năsăud a reușit în primele 9 luni din 2020 un profit record pentru ultimele decenii din existența sa: peste 1,5 mil. lei brut, la o cifră de afaceri similară cu cea de anul trecut. Pentru T4, conducerea preconizează încă o ușoară creștere.

Somplast a revenit pe profit în 2019, după trei ani consecutivi de pierderi, iar revirimentul a fost confirmat și în 2020, în ciuda crizei economice globale generate de pandemie.

Pentru noi nu e nimic spectaculos, încep să se vadă rezultatele muncii noastre din ultimii 5 ani. E vorba de o restructurare profundă a afacerii. Am reorganizat structura de personal, fluxuri de producție, fluxuri de aprovizionare, am dezvoltat produse noi și am eliminat altele neprofitabile, am atacat piețe noi. Am identificat nișe de piață cu profitabilitate mare pentru unele din produsele noastre. În plus, piața din 2020 ne-a ajutat foarte mult. Au existat proiecte mari de infrastructură în instalații și construcții și, deci, am avut cerere constantă” – explică, pentru BistritaBusiness, Alin Brișan, CEO-ul Somplast SA.

Veniturile firmei din Năsăud după primele 9 luni sunt în aceeași linie cu perioada similară din 2019: aprox. 23 mil. lei, dar profitul este dublu (1,5 mil. lei, față de 0,7 mil. lei). O prognoză pentru 2021 este greu de realizat – spune Brișan – în condițiile de incertitudine pe care le creează atat pandemia COVID cat si derularea proiectelor mari existente.

Dacă proiectele mari pe infrastructură vor continua, cred că putem să ne uităm cu optimism spre 2021” – spune managerul Somplast.

Una dintre marile probleme ale companiilor din ultimii ani – criza forței de muncă – pare să-și fi găsit o rezolvare parțială pentru Somplast.

Ne-am luptat foarte mult să înființăm o clasă profesională de operatori chimiști în cadrul Liceului Silvic din Năsăud. Anul acesta, am avut prima generație de absolvenți și suntem foarte bucuroși că am reușit să angajăm tineri de acolo, care se dovedesc harnici și serioși, dornici să rămână în companie. Urmează noi generații de absolvenți și vom face din nou angajări. Acești tineri pot să-și găsească ușor de lucru, în condițiile în care în județul nostru activează printre cei mai mari producători de mase plastice din țară.” – adaugă Alin Brișan.

Cu aproape 110  angajați și un istoric de peste 40 de ani în producția de repere din mase plastice, Somplast SA este deținută majoritar de SIF Banat-Crișana, cu 70,75% din acțiuni. Somplast SA este una dintre cele 7 companii bistrițene listate la Bursa de Valori București (BVB), alături de Comelf, TeraPlast, Iproeb, Transilvania Broker, Urbana și Dan Steel.

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*