Hotel METROPOLIS rămâne, deocamdată, cu lacătul pe ușă. Urmează o nouă tentativă de vânzare?

Hotel METROPOLIS rămâne, deocamdată, cu lacătul pe ușă. Urmează o nouă tentativă de vânzare?

De câteva săptămâni, pe Hotelul Metropolis, singurul hotel de 5 stele din Bistrița, este pus lacătul, iar șansele de revenire sunt mici, având în vedere că pandemia a dat peste cap planul de reorganizare propus de administratori. Urmează o nouă tentativă de vânzare?

Varianta cea mai plauzibilă pentru perioada următoare este că marii creditori ai Metropolis Grup (firma operator, aflată în insolvență), printre care și ANAF, vor relua procedurile de a scoate la vânzare frumosul stabiliment.
ANAF a stabilit odată, în septembrie 2017, o licitație, la prețul de 30 mil. lei, însă proprietarii au reușit atunci să anuleze demersul respectiv și au venit cu un plan de restructurare. În mai 2019, Tribunalul Bistrița-Năsăud confirma planul de reorganizare propus de Metropolis Grup și dădea companiei un respiro de 3 ani ca să-l pună în practică. Mai târziu, în toamnă, firma venea cu o propunere de modificare a acestui plan, dar instanța a spus nu. În ianuarie 2020, administratorul judiciar revenea cu o nouă propunere, de prelungire a planului de reorganizare cu încă 12 luni, peste cei 3 ani. Instanța nu a mai apucat să decidă ceva pentru că a izbucnit pandemia Covid și dosarul nu a mai intrat pe rol.

La fel ca toate unitățile hoteliere din țară, Hotel Metropolis, unul dintre principalele bunuri din portofoliul extins al Metropolis Grup, și-a închis porțile din cauza crizei. Angajații au fost trimiși acasă, în șomaj tehnic

„Evident că nemaifiind venituri, graficele de plăți către creditori nu au mai putut fi respectate, în condițiile în care erau probleme serioase cu aceste plăți și înainte de pandemie. Acum, se pune întrebarea ce vor decide creditorii, în frunte cu ANAF? Ce șanse de reușită mai are planul propus de administratori, în noile condiții ale pieței?

“Cel mai sigur e că ANAF (cu aproape 20 mil. lei de recuperat) va forța iarăși o vânzare, așa că ne așteptăm, după ce se liniștește puțin criza curentă, să auzim de o nouă licitație pentru Hotel Metropolis. Și cu siguranță se vor găsi cumpărători, pentru că hotelul, așa cum arată și cu poziția în care este, are admiratori mulți și un potențial foarte bun”, au opinat, pentru BistritaBusines.ro, surse din mediul local de business.

Hotelul Metropolis a rămas singurul business pe care îl mai împart, în documente, cei doi fondatori – Radu Chifa (prin soția sa) și Petru Rus – ai salbei de afaceri numită generic “Metropolis”. În tabelul creditorilor, se evidențiază că firma are datorii restante de cca. 100 mil. lei, din care aproape 20 mil. lei către ANAF.

Aceleași surse ne-au explicat că Hotel Metropolis ar putea fi un business solid, sănătos, profitabil, dar a fost tras în jos de problemele generate de celelalte afaceri ale grupului, în special cele din zona jocurilor de noroc.

Categories: Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*