Instanța a decis: Combis, Agro Invest și Coroana de Aur intră în insolvență

Instanța a decis: Combis, Agro Invest și Coroana de Aur intră în insolvență

Cererea comună depusă în bloc de companiile Combis SA, Agro-Invest SRL și Coroana de Aur SRL a fost aprobată de instanță. Cele trei firme controlate de familia Moldovan intră în insolvență. 

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud în urmă cu aproximativ două săptămâni, iar în data de 1 noiembrie a avut loc prima înfățișare în acest proces.

În soluția pe scurt dată de judecătorii bistrițeni scrie că se”admite cererea formulată de debitorul SOCIETATEA COMBIS SA, membru al grupului de societăţi : Societatea Combis SA, Societatea Agro-Invest Prod SRL şi Societatea Hotel Coroana de Aur SRL şi în consecinţă : În temeiul art. 45 alin. 1 lit. a raportat la art. 71 şi coroborat cu art. 38 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitorului SOCIETATEA COMBIS SA”.

Magistrații au decis de asemenea că administrator judiciar provizoriu al celor trei companii va fi CITR Filiala Cluj. Administratorului judiciar îi revine sarcina, conform legii, să anunțe Registrul Comerțului, Judecătoria Bistrița, creditorii celor trei firme dar și băncile unde Combis, Agro Invest și Coroana de Aur au deschise conturi că a fost aprobată cererea de intrare în insolvență.

Agro-Invest Prod și Combis au reprezentat la un moment dat cea mai importantă afacere locală din industria cărnii, cu venituri cumulate de 190 mil. lei (în anul de glorie 2014). După acel moment, cele două companii (prima operând abatorul ultramodern de la Șieu Măgheruș, a doua însemnând fabrica de procesare din Bistrița), au intrat accelerat pe o pantă descendentă. În 2018, afacerea mai aduna venituri de numai 62 mil. lei, iar datoriile totale depășeau 90 de mil. lei.

Din vânzarea mai multor active, Ioan Moldovan (managerul general) a reușit să echilibreze puțin balanța și a achitat la zi datoriile către bugetul statului, însă datoriile către alți terți au rămas uriașe, sufocând practic activitatea curentă. O parte din business (cea de vânzări) a fost mutată acum un an pe alte două companii, Agro-Carn Food și Agro-Carn Food Company, care au rulat împreună în 2018 aproape 40 mil. lei.

Hotelul Coroana de Aur (deținut de SC Coroana de Aur SRL) a fost scos la vânzare în 2018, alături de Dracula și Codrișor, în încercarea de a aduna capital. Niciun client nu a venit cu o ofertă hotărâtă și la un moment dat Ioan Moldovan a decis să-l retragă de la vânzare. Hotelul a fost profitabil în ultimii ani, însă probabil că picajul afacerii din industria cărnii a adus problemele și la Coroana. Ioan Moldovan și soția sa dețin 99% din părțile sociale ale firmei.

Categories: Business in top

About Author