Oamenii care dețin și conduc din umbră compania ACI Bistrița au primit recent premiul BIZZ, considerat cel mai important premiu de afaceri din lume. Au primit distincția însă pentru activitatea lor la ACI Cluj, în vreme ce “sora” mai mică de la Bistrița e pe buza prăpastiei, după ce acești acționarii i-au vândut mare parte din activele imobiliare.
La ACI Bistrița, acționar majoritar este Trustul de Instalații Montaj și Construcții Cluj, companie aflată în insolvență, cu acționari care nu sunt la vedere, însă pe care lumea îi știe: Gicu Gânscă, Horea Ciorcilă (șeful CA al Băncii Transilvania), Dorel Goia (acționarul majoritar al grupului Teraplast), Ioan Așchilean. Poate și alții, toți prieteni. Aceiași oameni sunt deci și proprietarii ACI Bistrița, dar și ai ACI Cluj.
Pentru că în ultimii 4 ani, Trustul de Instalații a intrat în declin serios, ajungând de la afaceri de 87 milioane lei în 2012 la numai 20 milioane lei în 2016 și pierdere de 14,3 milioane, ACI Bistrița a avut și ea de suferit. De doi ani încoace, potrivit datelor din Monitorul Oficial, acționarii s-au tot reunit și au votat vânzarea mai multor bucăți din sediul firmei de la Bistrița, pentru a face rost de bani. Principalii clienți sunt firmele ADRIANCONS SRL (teren de 3589 mp, cantina ACI și terenul de sub ea, două depozite de alimente și magazinul alimentar din incintă), INTERINVEST SRL (cămin de nefamiliști și terenul de sub el), SILVER CONFORT BUILDING SRL (clădire sediu administrativ și trei terenuri – total cca. 3 milioane lei, fără tva). Afacerile din construcții au mers și ele prost pentru ACI Bistrița în 2016, rulajul fiind de 4,5 milioane lei, de 6 ori mai mic decât în anul precedent, iar pierderea netă a fost de 3,4 milioane lei. Datoriile totale ale companiei au ajuns la cca. 9 milioane lei, conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor. Firma a ajuns la 74 de angajați, cel mai mic număr în ultimii 20 de ani. 2017 se anunță la fel de slab.
Probabil între acționarii acestei salbe de firme s-a pus problema la un moment dat care dintre afaceri merită salvate. Trustul de Instalații și Montaj – nu – îl băgăm în insolvență și faliment, ACI Bistrița – nu – o vindem pe bucăți. ACI Cluj – da – a crescut la rulaj de 150 milioane lei, profit de 3,4 milioane. A primit în 2017 premiul BIZZ acordat de Confederația Mondială a Afacerilor într-o ceremonie somptuoasă în Dubai. A primit în 2016, la Cannes, premiul Europe Business Assembly of Oxford (EBA). Tot în 2016, președintele companiei, Ioan Așchilean, a primit titlul Managerul anului din partea Comitetului Socrates al Universității Oxford.
În aceste condiții, cine are chef să mai jelească ACI Bistrița, o firmă de construcții cu istorie și reputație în plan local, care, iată, se dovedește mai degrabă o afacere imobiliară, sau una de sacrificiu pentru bunăstarea marilor acționari de la Cluj?