Mutare spectaculoasă la PREBET Aiud, controlată de un grup de investitori bistrițeni

Mutare spectaculoasă la PREBET Aiud, controlată de un grup de investitori bistrițeni

Bistrițeanul Mathe Francisc, avocat și antreprenor, a fost reconfirmat ieri, 5 mai a.c., în poziția de președinte al Consiliului de Administrație la PREBET Aiud SA, unul dintre cei mai mari producători de betoane prefabricate pentru infrastructura rutieră.

În aceeași ședință a CA, PREBET a anunțat achiziția a 5% din ROCA Investments, la un preț total de 2,1 mil. euro, companie care deține participații la mai multe firme românești, inclusiv pachetul majoritar la ELECTROPLAST Bistrița. Între acționarii mari ai ROCA se numără Andrei Cionca (CITR), frații Pavăl (DEDEMAN), Theodora Popa (TRANSAVIA), Dan Șucu (MOBEXPERT).

Mathe Francisc a devenit temporar președinte al CA la PREBET în luna februarie, când l-a detronat din această poziție pe Nicolae Cristopher Rațiu, fiul fostului mare politician țărănist Ion Rațiu.

Mathe reprezintă, de fapt, grupul investitorilor bistrițeni in PREBET, care dețin cca. 30% din acțiuni. În acest moment, potrivit BVB, două firme bistrițene, GES-GREEN Energy Specialists și ACORD Construct Alt SRL, dețin 17, 5% respectiv 12% din acțiunile PREBET.

Prima, cu sediul în Bistrița, este controlată în proporţie de 99,99% de Doxy Com SRL, societate deţinută la rândul ei integral de jucătorul de tenis Bucur Cristian Pungovschi. A doua, tot cu sediul în Bistrița, e controlată în proporţie de 99,9% de către Claudia Botoşer, o apropiată a familiei Pătrașcu (Casa de Investiții Alianța SA, parcul fotovoltaic de la Lechința, Fiscal Pătrașcu etc). Din CA de la PREBET mai face parte un alt avocat bistrițean, Alin Moruțan.

Valoarea acțiunilor deținute de cele două firme bistrițene este azi de cca. 22,3 mil. lei.

PREBET Aiud este unul dintre marii producători de produse prefabricate din beton armat, cu un rulaj de 41,3 mil. lei în 2020 și profit net de 8,6 mil. lei.

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*