Nouă instituții din Prundu Bârgăului își produc singure energia electrică necesară

Nouă instituții din Prundu Bârgăului își produc singure energia electrică necesară

Un proiect care vizează producția de energie electrică din surse regenerabile este implementat în comuna Prundu Bârgăului, nouă instituții devenind independente din punct de vedere energetic, datorită programului Innovation Norway.

“Proiectul, finanțat cu fonduri norvegiene, este extrem de important pentru comunitatea noastră, grantul accesat ne permite să devenim independenți energetic în nouă clădiri publice, să reducem costurile cu energia electrică și să reducem emisiile de CO2 prin producția de energie din surse regenerabile. Le mulțumim partenerilor noștri de la Innovation Norway pentru suportul în implementarea acestui proiect și, de asemenea, statelor care oferă Granturile SEE. La această dată au fost finalizate lucrările de montare a instalațiilor fotovoltaice și toate sistemele funcționează. Valoarea totală a proiectului “Capacitate crescută de furnizare a energiei regenerabile în Prundu Bârgăului” este de 340.000 Euro, din care 289.000 (85%) reprezintă suma oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturi SEE în cadrul Programului pentru Energie în România, Apel 3.1 “Capacitate sporită de furnizare a energiei regenerabile” – Alte Surse Regenerabile de Energie (SRE). – a declarat Doru Crișan, primarul comunei Prundu Bârgăului.

Proiectul a presupus realizarea unor instalații noi pentru producerea energiei electrice prin utilizarea de panouri fotovoltaice la Liceul Radu Petrescu din Prundu Bârgăului (inclusiv clădirea gimnaziului), Grădinița din Susenii Bârgăului, Grădinița Prundu Bârgăului, Dispensarul Prundu Bârgăului, Centrul multifuncțional, Școala I-IV (clădire veche), Clădirea BACA (sediul poliției), Spitalul din Susenii Bârgăului și Primăria Prundu Bârgăului. “Instalațiile fotovoltaice sunt compuse din panouri fotovoltaice, structură de fixare a panourilor pe acoperiş, invertor, modul de comunicare, sistem de monitorizare a producției de energie și tabloul electric CC/CA complet echipat, aferent sistemului fotovoltaic”, a mai spus Doru Crișan.

Astfel, există nouă instalații (câte una pentru fiecare obiectiv) având o capacitate instalată de producție de 0,216 MW. Cele nouă instalații vor produce energie din surse regenerabile de 210 MWh/an, cu un consum redus de CO2, respectiv de 62 tone de CO2/fiecare an.

Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*