Proiectul de 20 milioane lei care poate schimba viitorul comunei Bistrița Bârgăului

Proiectul de 20 milioane lei care poate schimba viitorul comunei Bistrița Bârgăului

Aproximativ 25% din populația activă a comunei Bistrița Bârgăului își poate schimba meseria cu una căutată pe piața muncii, grație proiectului “Investiția în Oameni = Viitorul Comunei Bistrița Bârgăului”.

 Oficial, înscrierile pentru cursurile de calificare au început ieri, la prima întâlnire cu localnicii de la lansarea proiectului (care a avut loc în luna martie a.c.). 504 rezidenți ai comunei Bistrița Bârgăului pot deveni bucătari, lucrători comerciali sau îngrijitori la domiciliu, cu diplomă recunoscută în țară și străinătate. Aceste trei cursuri de recalificare vor începe în luna mai 2018, zeci de bârgăoani fiind deja înscriși pe liste. Proiectul – derulat cu fonduri europene – prevede și recalificări în alte meserii, precum cele de zidar, cameristă, administrator pensiune, pietrar, instalator, croitor – însă aceste cursuri vor începe mai târziu în acest an, funcție de înscrierile pe liste.

În plus, prin proiect, 194 de persoane, dintre cele recalificate, vor fi ajutate să își găsească locuri de muncă, iar din cele 140 de persoane care pot participa la cursul de antreprenoriat vor fi selectate 30, pe baza unui plan de afaceri, care vor primi câte 25.000 euro pentru inițierea unui business.

Precizăm că populația comunei, la ultimul recensământ, a depășit cu puțin 3.800 de locuitori.

Despre marele proiect de peste 20 milioane lei

 Federația pentru Dezvoltarea Zonei Rurale (FDZR) Bârgău-Călimani a lansat în luna martie proiectul „Investiția în Oameni = Viitorul Comunei Bistrița Bîrgăului” în cadrul apelului 4.2. Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360) în comunitățile marginalizate lansat în cadrul Programul Operațional Capitalul Uman (POCU). Partenerii în cadrul acestui proiect sunt FDZR Bârgău-Călimani împreună cu Primăria Bistrița Bârgăului, Școala Generală Nr. 1 din Bistrița Bârgăului, Asociația Interetnică Dumitrița și Asociația de Dezvoltare EQ. Principalul obiectiv al acestui proiect este înființarea unui PROGRAM INTEGRAT care o să cuprindă următoarele tipuri de servicii pentru persoanele marginalizate: medico-sociale, consiliere și suport pentru identificarea unui loc de muncă, înființarea și dezvoltarea de afaceri, cursuri de calificare, școală după școală, etc. plus următoarele tipuri de investiții în infrastructura locală: reabilitarea de locuințe și înființarea rețelei de apă. Valoarea proiectului depășește 20,4 milioane lei.

Pe lângă componentele legate de populația adultă și activă, proiectul are și programe pentru școlari, vârstnici, sau persoane cu posibilități materiale reduse. De pildă, 96 de elevi vor fi incluși, pe perioada derulării proiectului, în programul“Școală după Școală“, unde vor avea parte de activități creative și de excursii și vor primi pachete cu îmbrăcăminte/ încălțăminte și, zilnic, o masa de prânz. Câteva blocuri de locuințe din comună vor fi izolate termic cu fonduri din acest proiect. În perioada de derulare, vor exista la nivel de comună 5 campanii dedicate Sănătății, în care localnicii nevoiași vor putea beneficia gratuit de consultații medicale.

 Primarul Vasile Laba: “Un proiect care va schimba viitorul comunei

 “E un proiect dificil de implementat, având în vedere amploarea lui, dar beneficiile lui asupra comunității noastre vor fi uriașe. Imaginați-vă, un sfert din populația activă să își poată schimba meseriile cu unele căutate intens pe piață, 30 de noi afaceri vor apărea în comună (finanțate cu 25.000 euro fiecare), care vor produce efecte pozitive economiei locale, aproape 100 de copii vor fi fericiți și vor deveni mai creativi și mai implicați în comunitate, sute de localnici vor beneficia de analize medicale gratuite etc. Impactul va fi mare. Acest proiect este unul dintre acele proiecte care pot schimba radical viitorul unei comunități” a spus, pentru BistrițaBusiness.ro, Vasile Laba, primarul din Bistrița Bârgăului.

 

Categories: Local

About Author