SANOVIL: În primele 7 zile, testele rapide au o precizie de 40%, cele cu Real Time PCR de 66%

SANOVIL: În primele 7 zile, testele rapide au o precizie de 40%, cele cu Real Time PCR de 66%

Un set de informații extrem de utile despre testarea rapidă pentru Covid-19 a fost făcut public azi de către reprezentanții SANOVIL, cel mai mare investitor privat din domeniul medical în Bistrița-Năsăud. Concluzia BistrițaBusiness: nici testul rapid nu e așa de rău, nici Real Time PCR-ul nu e atât de bun!

Reprezentanții SANOVIL, instituție medicală care săptămâna trecută a început testările rapide pentru Covid-19, susțin că eficiența acestor teste este suficient de ridicată, drept pentru care și alte instituții le folosesc: UPU Oradea, Primăria Capitalei etc. Testele rapide au o precizie de cca. 40% în primele 7 zile ale bolii, în vreme ce testele Real Time PCR sunt undeva la 66%.

Mai jos, explicațiile SANOVIL:

“Venim in ajutorul dvs. cu cateva informatii esentiale pe un limbaj simplu, popular, referitor la testele rapide pentru COVID-19, pentru a stii la ce sunt utile,cat sunt de precise, cum se realizeaza si ce asteptari sa avem de la acestea.

✔️De ce se numesc teste rapide? Raspuns: Pentru ca rezultatul se obtine in 10-15 minute de la efectuare. Nu implica folosirea niciunui aparat electronic, ci doar a unor mici dispozitive.

✔️Cum functioneaza testele rapide? Raspuns: Majoritatea testelor rapide testeaza prezenta anticorpilor anti-Coronavirus. Ce sunt anticorpii? Anticorpii sunt “soldateii” pe care organismul ii trimite pentru a distruge virusul.Acestia apar la cateva zile dupa ce virusul a intrat in organism. Ei sunt de doua tipuri – IgM (soldatei rapizi) si IgG(soldatei lenti). Deci, daca testul indica prezenta anticorpilor IgM, aceasta inseamna ca organismul a inceput lupta cu Coronavirusul si a trimis primele trupe la atac. Anticorpii IgG (soldateii lenti) apar la cateva zile dupa cei de tip IgM si au rol in combaterea infectiei si mentinerea imunitatii pe termen lung (soldateii care te ajuta sa nu iei boala din nou si care raman mult timp in organismul tau).Daca ai anticorpi IgG-acest lucru sugereaza ca ai avut deja boala si ai dobandit imunitate.


✔️Ce garantii de calitate au testele rapide? Raspuns: Toate testele pe care le folosim sunt autorizate de catre Uniunea Europeana prin certificare CE si respecta standarde internationale de calitate. Totodata sunt autorizate de institutiile statului Roman pentru comercializare si testare.


✔️Cat de sigure sunt testele rapide? Raspuns: Un important studiu medical sustinut de Bill Gates ne spune ca : Teste rapide detecteaza in primele 7 zile de boala aproape 40% din pacienti, urmand ca in urmatoarele zile precizia sa creasca treptat pana la 94-98%.


✔️Teste rapide sau Real Time PCR? Raspuns: Ambele. Real Time PCR este o alta metoda, mult mai scumpa, mult mai complicata, prin care se detecteaza infectarea. Ea determina prezenta virusului in organism. Ea poate detecta un pacient infectat mai repede cu cateva zile decat testul rapid, inainte ca organismul acestuia sa creeze anticorpi (soldatei).Dar per ansamblu cercetatorii ne spun ca precizia ei este de 66% in primele 7 zile de boala (fata de aprox. 40% la testele rapide), si SCADE in urmatoarele zile pana la aprox. 50% (cand testele rapide detecteaza aprox. 95% din pacienti).


✔️Se mai folosesc undeva in Romania aceste teste rapide? Raspuns: Da. Sunt foarte multe spitale de stat ce le folosesc (de exemplu UPU Oradea), inclusiv Primaria Capitalei a cumparat recent 25000 de teste sub coordonarea Institutului Matei Bals -citeste aici: https://www.agerpres.ro/…/coronavirus-pmb-proiectul-de-test…


✔️Cum se face si cat costa testul rapid? Raspuns: Testul rapid se efectueaza prin recoltarea unei picaturi de sange din deget. Pretul este de 130 de lei.Se realizeaza la Centrul medical Sanovil de Medicina muncii si Analize de laborator de vis-a-vis de Policlinica Noua (str. 1 Decembrie nr.20).


✔️Cum interpretam testul? Raspuns: Suntem siguri ca ati inteles toate explicatiile noastre insa recomandam ca interpretarea testului sa se faca de catre un medic (de familie sau specialist). Retestarea dupa 7-10 zile creste rata de detectie a testului.”

Categories: Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*