TERAPLAST avansează cu documentația pentru noua centrală fotovoltaică de peste 19 mil. lei

TERAPLAST avansează cu documentația pentru noua centrală fotovoltaică de peste 19 mil. lei

TERAPLAST estimează că își va dubla consumul de energie electrică în 2023 față de 2021, datorită noilor facilități de producție care vor fi deschise și, ca să mențină costurile rezonabile, face pași înainte pentru noua centrală fotovoltaică, o investiție de peste 19 mil. lei.

În luna iunie a acestui an, compania a depus o cerere de finanțare prin PNRR pentru realizarea unei centrale fotovoltaice cu putere de cca. 4,56 MWp și a unei instalații de stocare cu o capacitate de 920 kW.

Peste 8000 de panouri fotovoltaice vor fi instalate pe acoperișurile a șapte hale din Parcul Industrial TeraPlast de la Sărata și pe un teren liber din incintă. Investiția are deja Certificat de Urbanism din partea comunei Șieu-Măgheruș și se află în acest moment în analiză la Agenția pentru Protecția Mediului, pentru a primi acordul de mediu necesar.

“SC TERAPLAST SA este în plină ascensiune din punct de vedere al dezvoltării capacităților de producție, în cadrul companiei fiind în curs de implementare o serie de proiecte pentru creșterea capacității de producție, proiecte care vin și cu un consum suplimentar de energie, în special energie electrică. În contextul actual al creșterii explozive a prețului energiei electrice, deficiența majoră a situației actuale a SC TERAPLAST SA o constituie asigurarea necesarului de energie electrică la un preț competitiv, care să conducă la menținerea prețurilor de producție la un nivel rezonabil și implicit la menținerea cotei de piață. Având în vedere această situație și, beneficiind de experiența dobândită în operarea centralei fotovoltaice existente, care asigură o parte din energia electrică necesară la nivelul companiei, prin prezentul proiect se propune realizarea unei centrale fotovoltaice (CEF) noi, cu o capacitate de circa 4562 kWp (putere invertoare: 3806 kW) și a unei instalații de stocare de 920 kW. Energia electrică produsă de noua CEF va fi utilizată în instalațiile SC TERAPLAST SA, aceasta funcționând fără injecție de energie electrică în SEN.” – este justificarea investiției anunțate.

În aug 2020, E.ON Energie România finaliza construcţia primei centrale fotovoltaice din cadrul Parcului Industrial TeraPlast, în urma unei investiţii estimată la 1,9 mil. euro. Proiectul a constat în instalarea a peste 7.000 de module fotovoltaice pe acoperişul halelor de producţie şi clădiri, şi, în acel moment, a generat pentru TeraPlast  o independenţă energetică de 11%. Prima centrală are o putere nominală de maxim 1.936 kWp putere instalată tensiune continuă şi 1.600 kW putere instalată tensiune alternativă.

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*