Uneori e despre curaj: Doi tineri nemțeni s-au mutat la Bistrița ca să reînvie spiritul ERIN’S Pub

Uneori e despre curaj: Doi tineri nemțeni s-au mutat la Bistrița ca să reînvie spiritul ERIN’S Pub

În vremuri în care puțini îndrăznesc să pornească de la zero o afacere, Anne (21 ani) și Florin (22 ani) au făcut-o fără să clipească. Au renunțat la viața lor din Ibiza, la locurile natale din Neamț și au descălecat la Bistrița să preia în administrare ERIN’S Pub, una dintre primele crâșme cu ștaif ale orașului postrevoluționar.

Ca vârstă și înfățișare sunt mai aproape de adolescență decât de maturitate, însă copilăria lor s-a încheiat de mult. Cei doi au experiență de viață mai solidă decât mulți adulți cu tâmpla albă.

Anne Altmann își deapănă povestea:

“Suntem un cuplu, eu și Florin, de mai mulți ani. Ne știm de copii. Amândoi cred că muncim de la 15 ani, în paralel cu școala, și asta ne-a făcut să credem mereu că nimic nu e imposibil. Eu am trecut prin toate joburile dintr-un restaurant, un bar sau o pensiune, încă înainte de a merge în Spania. Acum câțiva ani, Florin s-a mutat la mătușa lui în Ibiza, care administra acolo un restaurant. După doi ani, am mers și eu.

“Spania și Ibiza sunt foarte frumoase, sunt un vis, însă viața noastră de acolo s-a învârtit tot în jurul muncii. Închideam restaurantul la ora 24 și-l deschideam dimineața la 8 sau la 9. Fără pauză, fără prea multe libere. Obișnuiți însă de mici să muncim mult, am luat-o ca pe o oportunitate să învățăm. Și asta am făcut: tot ce ține de administrarea unui restaurant, de gătit, de servit, de achiziția și negocierea marfurilor, de comportamentul față de clienți – am absorbit totul ca un burete. Sigur, visul nostru era la un moment dat să deschidem propriul restaurant în Spania.”

Pandemia COVID le-a dat tinerilor planurile peste cap. Turismul în Spania – ca în mai toate țările – a mers foarte slab. În tot anul 2020, Anne a muncit cinci săptămâni. Florin, în construcții, puțin mai mult.

“Și atunci, stăteam în fața a două variante: ori căutăm o altă țară unde să mergem, ori ne întoarcem acasă. Am început să căutăm pe internet restaurante de închiriat în România. În județul Neamț, nimic. În Mureș, nimic. În Cluj, chirii exorbitante. Într-o zi, văd anunțul lui Titus (n.n. întemeietorul și proprietarul ERIN’S Pub din Bistrița). Am avut o străfulgerare. Acolo e locul. Ne-a plăcut din prima cum arată ERIN’S, știam că Bistrița e un oraș frumos, Florin are niște rude în Sângeorz-Băi, cu Titus am comunicat foarte bine. În câteva ore ne-am înțeles și, ca să nu pierdem oportunitatea, i-am virat în cont banii solicitați pentru început. În 3 decembrie am ajuns din Spania acasă, în Neamț, iar în 5 decembrie eram deja la Bistrița, să semnăm contractul.

A urmat apoi o muncă de câteva săptămâni, care a presupus curățenie, pregătirea meniu-ului, contracte cu furnizorii, aprovizionare, obținerea unor avize necesare, găsirea unei locuințe pentru cei doi tineri investitori. Redeschiderea ERIN’S Pub, sub bagheta Annei și a lui Florin, a avut loc miercurea trecută, 20 ianuarie.

“Evident, cu experiența mea – continuă Anne – eu sunt la bucătărie, iar Florin la servit și aprovizionare. Asta până ne vom permite să mai angajăm un bucătar. Titus spune că fac cei mai buni papanași pe care i-a mâncat în viața lui… Avem și mâncăruri simple și mai sofisticate, rețete românești sau împrumutate din Spania. Vrem să reînviem spiritul ERIN’S Pub, despre care am auzit deja atâtea, și în concluzie vom reintroduce și english/irish-breakfast-ul, ceaiul de la ora 5, băuturi specifice. Ne-am propus să organizăm și mici evenimente, pentru clienții fideli, cum ar fi mini-concertele de muzică folk, unde să invităm artiști locali cunoscuți, dar și alte mini-evenimente culturale, precum lansări de carte, expoziții inedite de pictură etc. Lucrăm încă la un plan pentru asta.

ERIN’S Pub are o istorie frumoasă în Bistrița. Odinioară, când fondatorul Titus era în formă maximă 🙂 , localul vuia de lume bună și de aprecieri. Anii din urmă au fost mai grei, dar de ce nu ar reuși Anne și Florin, cei doi copii-antreprenori, inocenți dar plin de curaj și de hărnicie, să retrezească la viață spiritul locului? Probabil că în jurul acelui șemineu magic trebuie căutat!

Așadar, Gh. Șincai, nr. 19. ERIN’S Pub reloaded. Anne și Florin.

Merită o șansă!

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*