Analiza CITR: Antreprenorii amână intrarea în insolvență de rușine!
Un studiu de piață realizat de Casa de Insolvență Transilvania pe un număr de 300 de persoane din șapte regiuni ale țării arată că 50 % dintre antreprenori amână intrarea firmei în insolvență de teama stigmatului.
Tot din studiu CITR reiese că 100% dintre antreprenorii și managerii firmelor aflate în procedura de insolvență consideră acest demers ca pe unul necesar salvării companiei.
Analiza CITR scoate la iveală totuși să doar 16 % dintre antreprenori văd în insolvență, înainte de accesare, oportunitatea reorganizării, a restructurării afacerii și a relansării economice.
“Experiența insolvenței este una foarte personală și greu de digerat pentru antreprenori, ceea ce determină amânarea deschiderii procedurii. Însă ea ar trebui privită ca un mecanism de reglare, tratată ca un sprijin venit din exterior și nu ca un pericol. Rolul nostru de practician este să maximizăm valoarea companiei în beneficiul tuturor celor implicați și să contribuim la eficientizarea și optimizarea unor procese. Insolvența poate debloca activitatea societății și o poate curăța de acele elemente care îi limitează dezvoltarea. Deși amână foarte mult intrarea în insolvență,antreprenorii și managerii înțeleg că aceasta este soluția pentru a salva valoarea din companie, fie că vorbim de active, oameni, parteneriate sau de brand-ul construit de-a lungul anilor”, afirmă Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.
Datele furnizate de CITR arată că și creditorii au încredere în procedurile de insolvență, 78 % dintre aceștia afirmând că doresc să pătreze relațiile comerciale în timpul și după insolvență.