Ordinul Arhitecților: în pandemie, oamenii “s-au apucat de împrejmuiri, extinderi, supraetajări, amenajări de grădini și de piscine”

Ordinul Arhitecților: în pandemie, oamenii “s-au apucat de împrejmuiri, extinderi, supraetajări, amenajări de grădini și de piscine”

Ordinul Arhitecților din România spune că în 2020, anul pandemiei, românii s-au orientat spre îmbunătățirea propriilor locuințe, mai degrabă decât să construiască sau să-și cumpere altele noi. În 2021, trendul construcțiilor noi a fost reluat.

Vorbind despre piața proiectelor de arhitectură din Cluj, Bistrița-Năsăud și Sălaj, președintele Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, Daniela Maier spune: <<Impactul “total” al pandemiei este dificil de cuantificat intr-un termen atat de scurt. Primul impact, vizibil, a fost oprirea, la debutul pandemiei, a investițiilor private cu suprafețe mari și foarte mari. Ceea ce am observat, la nivelul dovezilor de luare în evidență eliberate de Filiala Transilvania a OAR în primele luni ale stării de urgență, este că oamenii s-au orientat către propriile locuințe. Au simțit nevoia să-și sporească propriul confort așa că s-au apucat de împrejmuiri, extinderi, supraetajări sau amenajări de grădini și construcții de piscine. La nivelul locuirii, dupa pandemie, a crescut numărul proiectelor de locuințe colective mici și duplexuri. De cealaltă parte, statul a continuat să investească în spații publice și în diferite construcții destinate practicării sportului, dar și în instituții de interes public precum grădinițe, spitale sau școli. Tendința este de a investi mai mult în restaurare și reabilitare, însă consider că încă nu suficient și nici într-un ritm susținut. Acum, se pare că marile dezvoltări imobiliare reintră în ritmul constant de creștere. Asta deși, în unele zone, este evident faptul că beneficiarii se reorientează spre alte tipuri de locuințe și alte standarde de calitate. Ceea ce observ eu, cu mare părere de rău, este că nu reușim să comunicăm eficient și nici să ne adaptăm din mers nevoilor reale ale beneficiarilor noștri. Noi, fie că suntem arhitecți, proiectanți, dezvoltatori sau parte din administrația publică, pare uneori să nu înțelegem că scopul muncii noastre nu este unul eminamente financiar și că impactul potențialei noastre ignoranțe poate afecta multe generații viitoare.>>

Daniela Maier a absolvit in 1999 Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. In anul 2001, a deschis propria companie de arhitectura si proiectare (Maier Studio), in cadrul careia a realizat numeroase proiecte in zona Transilvaniei.

Interviul complet AICI.

Categories: Uncategorized

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*