Exclusiv: 4 mari constructori bistrițeni se asociază iar și câștigă un contract de 78 mil. lei

Exclusiv: 4 mari constructori bistrițeni se asociază iar și câștigă un contract de 78 mil. lei

Ceea ce în urmă cu doi-trei ani părea de neconceput, se întâmplă: firmele de construcții mari din Bistrița-Năsăud încep să se asocieze pentru a lua împreună lucrări de proporții. Mâine, 11 noiembrie, asocierea Frasinul – CML – Îndemânarea – Dimex 2000 – Someș Top Grup (Cluj) va semna contractul pentru modernizarea a trei tronsoane de drumuri județene, în valoare totală de 78 milioane lei.

Lucrările presupun modernizarea DJ154D Domnești-Neteni-Albeștii Bistriței, DJ162 Sâmnihaiu de Câmpie-Visuia și DJ172A Beclean-Chiochiș.

Lucrările mari pe infrastructură care se arată la orizont în anii următori au dat de gândit firmelor mari de construcții din județ: e greu să facem față în licitații companiilor cu capital străin (austriece, germane, italiene) sau unora românești din alte părți ale țării. Preferăm să ne încercăm norocul pe cont propriu, sau mai bine ne asociem între noi și șansele cresc exponențial? Așa au apărut deja “mariaje” de genul Frasinul-Dimex, Îndemânarea-CML sau, acum, Frasinul-CML-Îndemânarea-Dimex, asocieri din care toată lumea are de câștigat.

Managerii unora dintre aceste companii, în discuțiile cu BistrițaBusiness, au spus că aceste parteneriate ar putea fi un exercițiu pentru participarea împreună la niște lucrări cu adevărat mari: vorbim spre exemplu de autostrăzi sau drumuri expres, unde se vor duce mare parte din fondurile PNRR. “Lucrările pe infrastructură în județul nostru se apropie de final. Drumurile județene sunt aproape gata, acum avem în derulare MasterPlanul pe apă-canal. În 2-3 ani încheiem. Bun, si noi ce vom face după aceea? Avem capital, experiență, oameni, utilaje, echipamente – e limpede că trebuie să ne orientăm spre lucrări în afara județului, la nivel național. Cum putem face asta? Destul de greu fiecare pe cont propriu (Dimex sau Frasinul pot confirma), dar relativ ușor împreună. Imaginați-vă ce forță am avea într-un consorțiu doar cele 4 firme bistrițene din ultima asociere: un rulaj de peste 450 milioane lei, peste 900 de angajați, stații de beton și asfalt, cariere de piatră, utilaje și echipamente nenumărate. Un astfel de consorțiu ar fi probabil în top 5-7 constructori din România. Deocamdată este o idee, dar discuții între noi pe aceste subiecte să știți că au început să existe! Și îi chemăm lângă noi și pe ceilalți constructori mari din județ” – a spus, pentru BistrițaBusiness, managerul uneia dintre companiile enumerate.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*