Florin Urîte (PNL) : Luptăm în acest moment cu doi viruși: COVID și PSD. De al doilea scăpăm în decembrie!

Florin Urîte (PNL) : Luptăm în acest moment cu doi viruși: COVID și PSD. De al doilea scăpăm în decembrie!
Florin Urîte

Rar întâlnești pe cineva care să încerce să transpună principii din business în politică și administrație, cu ținta clară de a schimba radical cele două zone pomenite. Pentru liberalul Florin Urîte, candidat PNL la o poziție în Camera Deputaților, totul e cultură organizațională, instruire, echipă, investiții, grafic, rezultate! Elementele care duc o afacere la succes sunt exact aceleași care pot duce o administrație sau un partid la succes.

Q : Cine este Florin Urîte, dincolo de imaginea din afișe?

A : Ar fi multe feluri în care să mă descriu, iar unele trăsături ar părea chiar că se contrazic, dar acesta sunt eu. Un om dinamic, dar calm în momente esențiale. Inginer în construcții de mașini, mare iubitor de artă. Iubitor al sportului, dar și gurmand. Îmi place să vorbesc mult, dar știu și să tac și când trebuie să tac. Nu suport politica, dar iată-mă implicat în ea, cu gândul că aș putea produce niște schimbări în bine. Nu am timp de administrație publică, dar am acceptat să fiu consilier local și o sa-mi fac timp ca să contribui la mai binele comunității locale. Sunt deja foarte implicat acolo, în Consiliul Local. În general, nu îmi place să pierd vremea, îmi urmăresc proiectele și ideile, iubesc rezultatele. Urmăriți parcursul meu profesional, de exemplu, și veți vedea că sunt un om care produce rezultate!

Q : Sunteți un manager și un antreprenor serios, apreciat în mediul de business. De ce ați făcut pasul spre politică?

A : Dintr-o glumă!!! Sunt ani buni de când fostul lider PDL, Ioan Oltean, m-a invitat să-i fiu un fel de consilier pe probleme de business! I-am zis că nu am vreme de politică, dar cu sfaturi pot ajuta. Și m-am trezit apoi pe lista de consilieri județeni ai PDL. Pentru că sunt un tip care acceptă provocările, am mers înainte, timp de 4 ani. Cred că vocea mea, cu experiența mea din afaceri, a fost una distinctă în Consiliul Județean. Următorii 4 ani i-am stat deoparte, pentru că am avut un proiect foarte important la RCB Electro, companie pe care, împreună cu acționarii, am dus-o între primii producători de cabluri din România. Niciodată nu m-am îndepărtat însă de vederile mele de dreapta, pe care consider că ar trebui să le împărtășească orice om de afaceri. Am fost mereu în contact cu PNL și am acceptat să fac parte din echipa liberală care și-a propus să scoată Bistrița din adormire, după 12 ani ratați. Vedeți, pentru mine e iarăși o provocare, ca orice altă provocare mare pe care o am în business și pe care mă dau peste cap să o rezolv! Îmi doresc ca experiența mea antreprenorială să fie de folos comunității.

Q : Și cu ce părere ați rămas despre omul politic Ioan Oltean?

A: Cred că este unul dintre cei mai buni politicieni pe care i-a produs județul acesta în cele trei decenii de după Revoluție. Un om instruit, abil, influent, de la care cine a vrut a avut ce învăța. Un lider care a atras în județul nostru tot ce se putea la acea oră, cu privire la fonduri și investiții, și un om care a ajutat pe foarte mulți alții în plan personal, că recunosc azi sau nu. Apoi, știu mulți primari din județ, de toate culorile politice, care îi poartă și azi respect lui Oltean. Desigur, să fii în prim-planul politicii mari e o expunere masivă care vine cu niște costuri. Sunt foarte mulți în jurul tău care îți sapă groapa și așteaptă momentul să te împingă în ea. Pe de altă parte, există deja și alți politicieni bistrițeni foarte buni, din toate formațiunile politice. De la PNL i-aș menționa aici pe colegii mei Robert Sighiartău, Diana Morar, Ioan Turc, Stelian Dolha.

Q : Sunteți acum în lista liberalilor pentru Camera Deputaților! Nu e un pas deja prea serios înspre politică?

A : Nu îl văd așa. E mai degrabă un ajutor pe care îl aduc colegilor liberali. PNL a vrut să demonstreze că are o garnitură valoroasă de candidați, cu experiență, cu rezultate profesionale în spate. Numele meu pe această listă va aduce o serie de voturi din zona de business a județului, zonă pentru care PNL a muncit mai mult decât se vede public. Nu ne-am lăudat, dar mai multe companii din județ au avut în ultimul an acces facil spre anumite ministere, ca să își rezolve mai ușor diverse probleme de business. Ușa a fost deschisă pentru ele datorită muncii unor liberali bistrițeni, care sunt ascultați la centru. Sunt lucruri care s-au întâmplat, dar nu am ieșit să ne lăudăm cu ele, pentru că ni s-a părut un gest firesc să susținem economia locală. Revin și spun: prezența mea pe lista candidaturilor întărește importanța pe care PNL o acordă mediului de business din Bistrița-Năsăud. În acest moment, șansele mele nu sunt mari, însă ca de obicei sunt dispus să lupt și voi contribui măcar la victoria colegilor mei Robert Sighiartău, Diana Morar și Ovidiu Florean. Iar dacă totuși voi ajunge în Parlament, vreau să promovez acolo în primul interesele companiilor cu capital românesc. Și sunt multe. Prima mea inițiativă s-ar referi probabil la crearea unui standard obligatoriu al materialelor folosite în construcții.

Q : Putem spune că ați devenit „vocea de business” a PNL Bistrița-Năsăud?

A : Puteți spune cum doriți, dar cred că sunt una dintre acele voci care știu ce vorbesc! Sunt președintele Asociației Oamenilor de Afaceri liberali la nivel de județ, membru în Comisia Economică în plan național, am fost în conducerea UGIR, iar profesional am avut rezultate în câteva companii mari (Comelf, TeraPlast, RCB Electro 97). Am și compania proprie, unde cifrele vorbesc singure. În ultimii ani, am fost foarte implicat în economia locală, mai ales în breasla producătorilor de cabluri și mase plastice, care e foarte puternică în județul nostru, încercând să duc problemele la București și să le rezolv. Am terminat Politehnica din București în 1990 și la întoarcerea în Bistrița m-am integrat în Comelf, unde am ajuns inginer-șef Mentenanță și apoi am lucrat în Proiectare. Acolo am avut primele contacte cu piața occidentală, și am învățat foarte multe. În 1996, am participat la un concurs la TeraPlast, pentru poziția de șef la Proiectare. Am fost angajat însă ca șef de Aprovizionare, domnul Viciu (pe atunci acționar principal și director general al TeraPlast) considerând că pragmatismul meu acolo s-ar potrivi cel mai bine. Și așa a fost. Școala de business a domnului Emanoil Viciu a fost cea care m-a transformat radical! Nu vă imaginați ce școală am avut acolo, câte instruiri, câte cursuri, câte specializări! Câți colegi buni s-au format acolo! La câțiva ani distanță, urcând prin alte câteva poziții de conducere în companie, am devenit director general (2008-2011). În mandatul meu s-a întâmplat relocarea producției în Parcul Industrial de la Sărata. Am un deosebit respect pentru TeraPlast! Am acceptat apoi provocarea acționarilor de la RCB Electro 97, care doreau să își dezvolte afacerea. Împreună, am reușit să urcăm compania de la 18-20 mil. euro venituri la 35 mil. euro. Am lucrat mereu în sisteme organizate, cu structuri clare, cu target, cu presiunea rezultatelor!

Q : Și chiar credeți că anumite principii și practici din business pot fi transferate în administrație și politică?

A : Dacă nu eram convins de asta, nu aș fi acceptat să defilez cu steagul vreunui partid deasupra capului. Politica și administrația, cel puțin la nivel de imagine, au devenit două personaje nepopulare, care consumă mulți bani degeaba, fără să lase nimic concret în spatele lor. Parțial e adevărat. Dinspre mediul privat, așa se văd lucrurile. Însă, cum poate fi eficientizată o administrație locală, spre exemplu? Aplicând metode din business! Metodele lui Comelf, TeraPlast, RCB, Rombat… Întâi, ai nevoie de competență și de o cultură organizațională! Există diverse metode rapide de a testa competența unor oameni și de a face un triaj. Cine e habarnist pleacă de urgență acasă, pentru că dăunează echipei. Echipa care rămâne trebuie instruită apoi după nevoile de ultimă oră ale unei primării europene. Există cursuri câte vrei pe această temă și chiar fonduri europene. Apoi stabilim un proiect, pe etape, cu grafice de implementare și ne ținem de el. Bugetul trebuie și el construit în jurul acestui proiect, având mare grijă ca banii investiți să aducă plus-valoare. Într-o companie privată așa e, nu? De ce nu s-ar putea transfera modelul într-o primărie?

Q : Ziceți că așa se va întâmpla în Primăria Bistrița?

A : Pentru asta am acceptat provocarea de a face parte din noua echipă a lui Ioan Turc. Pentru asta o să lupt acolo, nu am alte motivații.

Q : Cum considerați că gestionează Guvernul această perioadă, cu referire la mediul de business?

A : Ar fi o minciună să zic că o face impecabil, însă circumstanțele sunt de așa natură încât nimeni nu ar putea-o face fără reproș. Trăim vremuri pe care nu le-am mai trăim. Această amenințare, această presiune uriașă – nu s-a mai întâmplat și atunci e firesc să nu ai un manual după care să lucrezi. Au fost decizii foarte bune și decizii mai slabe, dar toate având în spate un gând bun, acela de a proteja cât se poate mediul de afaceri, prin acordarea de diverse facilități fiscale, de granturi, de finanțări, prin pornirea unor investiții mari în infrastructură etc. Sunt eforturi uriașe, în condițiile în care la preluarea guvernării ai găsit o pușculiță goală, sau chiar amanetată în viitor. PNL este un partid care respectă enorm mediul de business.

Q : Cum vi se pare că se derulează campania electorală până acum?

A : Am impresia că unii candidați bistrițeni și politicieni de la centru au atins noi culmi ale ipocriziei și ale populismului. Cum să promiți venituri garantate populației în nu știu ce sumă, fără să vorbești despre sursele de finanțare? Cum să vorbești de bani pentru chirii pentru populație, când bugetul este gol? Cum să promiți bani aruncați din elicoptere, dacă acești bani nu există? Cum să vorbești de blat între PNL și PSD în nu știu ce comune, când tu însuți ai făcut blat în alte comune? Cum să-i spui unui președinte al României, fie el care o fi, că <<se cațără pe cadavre ca să țină la putere guvernul morții?>>. S-a ajuns prea departe! Sper ca noi liberalii măcar să ne păstrăm decența și eleganța care a caracterizat partidul în toată istoria lui. Avem o situație complicată de gestionat, ne-am asumat-o, o gestionăm cât putem de bine având în vedere condițiile. Nu aș vrea să-i văd pe alții la putere în aceste momente, cu fanfaronadele lor, cum ar da țara asta de gard!

Q : Cum credeți că va fi ziua votului, în decembrie, mai ales dacă se va menține carantina la Bistrița?

A : Cred că alegerile parlamentare sunt un moment important în viața unei țări și trebuie să le tratăm ca atare. Ele nu mai puteau fi amânate, pentru că e greu de prevăzut ce mai urmează, legat de această pandemie. Cu atât mai mult, dacă această situație se va extinde în timp, trebuie să existe un Parlament nou, cu o coaliție clară, stabilă și un Guvern puternic, pentru a face față provocărilor. Unii ipocriți de la PSD și-ar fi dorit amânarea, pentru că simt că vor pierde mulți parlamentari, poate chiar jumătate din ce au acum. Oricât de greu va fi de gestionat acea zi, a votului, ea trebuie să se întâmple. E spre binele țării! Luptăm în acest moment cu doi viruși: COVID și PSD. De al doilea scăpăm în decembrie!

Categories: Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*